03.10.2012 15:11
Київській окружний Адміністративний суд відхилив позови низки кандидатів у народні депутати по 95-му виборчому округу Київщини до Окружної виборчої комісії округу щодо неправомірності дій чі бездіяльности ОВК під час засідання 20 вересня 2012 року, на якому відбулось жеребкування із візначення складу дільничних виборчих комисий округу. Про це повідомив редакції секретар ОВК від фракції КПУ Світлана Рябець, посилаючись на Постанови Київського Адміністративного суду у справах №№ 2а-4412 /12/1070 від 25 вересня 2012 року , 2а-4420 /12/1070 від 26 вересня, та 2а-4407 /12/1070 від 24 вересня 2012 року, передає "УНН".

Так, кандидит в народні депутати по 95-му ВО Сергій Доля позивався до Окружної виборчої комісії 95-го виборчого округу щодо невідповідності процедури жеребкування законодавству, мотивуючи свій позов тим, що він не зміг потрапити до кімнати, де відбувалось засідання через зачинені двері. Розглянувши видеозапис засідання, суд дійшов висновку, що двері приміщення були відкриті, а кандидат Доля взагалі не перебував поруч із приміщенням. Інші кандидати, зокрема Дмітро Войцех, Юрий Цікаленко та Ірина Купраш оскаржували процедуру формування ДВК, мотивуючи свої позови тим, що не були належним чином поінформовани про проведення засідання ОВК та невідомі особи перешкоджали їм потрапити до приміщення. Розглянувши докази та показання свідкив, суд дійшов вісновку, що рішення про засідання ОВК ухвалила напередодні у присутности кворуму, про що свідчать підписи членів ОВК у протоколі засідання. Таким чином, усі члени ОВК були вчасно і належним чином поінформовані про час та місце жеребкування, а кандидати в народні депутати не є членами комісій, тож згідно Закону України «Про вибори народних депутатів України», ОВК не зобов’язана їх інформувати заздалегідь. Суд не знайшов ознак перешкоджання позивачам у доступі до приміщення.

Суд дійшов висновку про необрунтованість зазначених вимог позивачів та відсутність причин скасовувати рішення ОВК 95-го ВО щодо формування складу дильничних виборчих комісій. Таким чином судом було встановлено, що процедура жеребкування була проведена відповідно до законодавства України.