18.02.2013 13:16
У Ірпені Київської області назріває конфлікт між об’єднаною опозицією та міським головою Володимиром Скаржинським. Опозиційні партії можуть використати загальне невдоволення жителів міста роботою Скаржинського і розпочати збір підписів за проведення референдуму з відставки міського голови. Першим кроком на шляху до переобрання мера може стати мітинг з вимогою відставки Володимира Скаржинського у четвер, 21 лютого під стінами Ірпінської міської ради.

Організатори пікетування міськради запевняють, що у мітингу візьме участь рекордна для Київської області кількість мешканців міста – до 2000 тисяч осіб. Останнє значиме пікетування міської ради було після оголошення результатів виборів мера Ірпеня у жовтні 2010 року. Тоді після перерахунку голосів перемогу було віддано регіоналу Володимиру Скаржинському. Підтримував пана Скаржинського ще один член Партії регіонів – скандально відомий ректор податкової академії Петро Мельник, якого звинувають у фальсифікаціях виборчих перегонів та побитті народного депутата Ірини Геращенко.

Місто Ірпінь може стати першим містом в Україні, де навколо відставки міського голови об’єднається місцева громада, лідери суспільної думки та більшість політичних партій. Проте, серед політиків на пікетуванні навряд чи буде видно прапори партії Віталія Кличка «Удар», адже голова місцевого осередку «Удару» Ярослав Місяць на останній сесії міськради «ударив обличчям в грязюку», проголосувавши за кандидатуру регіонала Ігоря Борзило на посаду першого заступника голови міськради. Це при тому, що лідер «Удару» Віталій Кличко обіцяв усьому українському народу не голосувати з Партією регіонів. Проте, як повідомили джерела у Ірпінській міській раді, Ярослав Місяць погодив голосування спільно з Партією регіонів особисто з Віталієм Кличком.

Фактично, депутати Ірпінської міської ради примудрилися обрати першого заступника голови міської ради − притому, що нинішній перший заступник працює на своїй посаді і його ніхто не звільняв. Тепер жителі Ірпеня можуть звертатися зі своїми проблемами одразу до двох чиновників. Події розвивалися швидко. 31 січня депутати Ірпінської міської ради обрали першим заступником голови міськради Ігоря Борзило, депутата Київської облради від Партії регіонів і голову Ірпінської міської організації ПР. При цьому, в Ірпінській міській раді вже був один перший заступник голови Микола Головкевич, і ніхто не збирався відправляти його у відставку.

В результаті спільного голосування фракцій Партії регіонів та УДАРу за Ігоря Борзило, в місті стало два перших заступника мера. При цьому, лідер ірпінського УДАРу Ярослав Місяць не лише голосував, а наполягав на необхідності голосування саме за кандидата від «регіонів».


На думку місцевих юристів, і УДАР, і Партія регіонів свідомо пішли на порушення закону, формуючи спільну депутатську групу для подальшого голосування щодо низки земельних питань. Оскільки, саме затвердження кандидатури Ігоря Борзило є гарантією «спільної діяльності» обох політсил з освоєння земельних ділянок навколо Ірпеня. Таким чином, діяльність Ірпінської міськради зайшла у ступор, а жителі міста побоюються, що невдовзі біля Ірпеня буде роздано майже тисяча гектарів землі. Та чи зможе пікетування міської ради запобігти земельно-партійному розкраданню, покажуть події цього четверга.