24.01.2014 12:13
«Особливість радикалів така, що вони не думають раціонально, і їх судити за це не варто – вони не можуть себе стримувати», - заявив під час оналайн-конференції у інтернет-виданні Новости Украины - From-UA Тарас Чорновіл.

На думку політика, якби серед радикалів була справжня провокація, події на Грушевського розвивалися б зовсім іншим чином. «Зброї стільки ходить в Києві, особливо в радикальному середовищі, що там би з’явився хтось, хто почав би стріляти або кидати справжні бойові гранати в «беркутівців». Напевно в тих хлопців, які там з’явились десь в загашниках лежать справжні гранати. Але вони їх не застосовували, і це ознака того, що справжньої провокації не було, просто зірвався гнів», - пояснив свою точку зору колишній народний депутат.

На думку Тараса Чорновіла, Майдан каталізував протестні настрої, але більше неможливо було, тому що «стало зрозуміло: на Майдані – все, лідери Майдану – мертві, вони – імпотенти. І в цей момент відбувся цей вибух, і туди ринулись люди. З’явився Кличко. Правильно він там говорив, неправильно – інше питання, але він, принаймні там з’явився і ризикував життям, і за це йому респект».

Колишній народний депутат розповів, як можна було б уникнути кровопролиття на вул. Грушевськоего. На його думку, ще коли були перші сутички, коли ще не дійшло до коктейлів Молотова, коли ще не вибухали травмуючі гранати, потрібно було максимально залучити народних депутатів: «Коли прийшов Кличко, де була вся його фракція?! Де вся фракція «Батьківщини»? Якщо вони хотіли, щоб там не відбувся мордобій, мали прийти 140-150 депутатів і стати між «Беркутом» та активістами. «Беркут» зі спини міг би одного депутата цьокнути (як побили Парубія, як штовхали та били Лесю Оробець), але влаштовувати побоїще з півтора сотнями депутатів ніхто не ризикнув», - впевнений Тарас Чорновіл.


«Радикали, напевно, щось би їм кричали, билися б кулаками, ї хтось би, можливо дістав кулаком, але заради того, щоб не пролилась кров – варто було це зробити? Варто було. Де вони були? Штани міняли мокрі. Що могло відбутись далі, коли політики самоусунулись, коли Тягнибок, від якого всі чекали якихось радикальних дій чи хоча б просто дій, він жував шмарклі і сказав, що ті, хто вийшли на протести – це гниди? Після того я взагалі не розумію радикально налаштованих людей, які залишаються в партії «Свобода». Для мене вони є Всеукраїнське об’єднання «Слюнявчик». Партії «Свобода» більше не існує в Україні», - підсумував екс-депутат.