24.02.2014 15:51
Динаміка депозитної бази в національній валюті за підсумками січня 2014 року підтверджує минулорічну тенденцію по зменшенню показника доларизації економіки України. Про це заявив Радник Голови Національного банку України Валерій Литвицький в ефірі телеканалу "Бізнес".

«Якщо виникають якісь зміни в цій тенденції, вони не є довгостроковими, вони більше пов'язані з ситуативними факторами, а яка ситуація, дозвольте вам не розповідати», – сказав він.

В цілому, в банківській системі накопичено великий депозитний потенціал. Нагадаємо, що у 2013 році приріст депозитної бази банків у гривні становив 70 млрд грн. «Інтерес до депозитів в гривні залишається більш високим, ніж до вкладів у валюті, бо високі процентні ставки, – каже Валерій Литвицький. – Крім того, долар – це валюта, яка піддається тискам різних зовнішніх факторів. Багато валют зараз зазнали більшого послаблення, ніж гривня. Наша гривня веде себе більш-менш достойно, ми задоволені ситуацією».


Важливим залишається – використання коштів, що надходять у банківську систему у вигляді депозитів, на потреби економіки, на кредитування реального сектору. Підсумки січня дають надію, що це завдання вже зараз виконується. «Кредитування в Україні за січень зростає темпами вдвічі більш високими, ніж рік тому. Наше завдання більше уваги звертати на те, щоб банківська ліквідність використовувалася з метою ефективності кредитування», – сказав Радник Голови Національного банку України Валерій Литвицький.