Депутат: Журналисты ТСН прибегают к постановочным сюжетам
22.10.2014 14:25

В адрес интернет-издания "Новости Украины - From-UA" поступило заявление пресс-службы народного депутата, кандидата в народные депутаты Украины Владимира Пехова, в котором журналисты выпуска ТСН телеканал «1+1» обвиняются в создании постановочных сюжетов с целью дискредитации народного депутата. Приводим его полностью: 

20 жовтня у випуску телевізійної служби новин телеканалу «1+1» було подано сюжет, у якому автори Дмитро Фурдак та Андрій Марченко розповідають про підкуп виборців під час нинішньої передвиборчої кампанії, який, начебто, проводить народний депутат, кандидат в народні депутати України Володимир Пехов у 64-му виборчому окрузі на Житомирщині.

Дуже прикро, що журналісти вдалися до відвертої постановки подій та зумисного перекручування фактів для підтвердження своєї гіпотези про підкуп виборців, ймовірно, на угоду замовникам цього матеріалу – політичним опонентам Володимира Пехова в окрузі.

Про реальну зйомку цього сюжету у селі Василівка Коростенського району на Житомирщині нам розповів Олександр Миколайович, відео з яким було використано у сюжеті. За його словами, він працював на будівництві, коли побачив, що до його будинку під’їхав білий бус. З авто вийшло двоє людей – чоловік і жінка з пакетами в руках. При цьому одягнуті вони були в одяг бузкового кольору, подібного до того, що використовується народним депутатом Володимиром Пеховим у своїй діяльності.

 

Чоловік і жінка запитали, чи не впізнає їх Олександр Миколайович, та показали, що мають у пакетах макарони, гречку та олію, начебто, від кандидата в народні депутати Пехова. Оскільки чоловік нічого не взяв, непрохані гості сіли в бус і поїхали на інший кінець села. Там вони також пропонували виборцям «гречку від Пехова», щоб це зняти на відео та показати згодом гарну картинку про підкуп виборців кандидатом в народні депутати.

Олександр Миколайович розповів, що навіть не знав, що його знімали. Очевидно, каже він, оператор з камерою сидів у білому бусі, що супроводжував чоловіка і жінку. «Мені тільки ввечері брат передзвонив і розповів, що бачив мене в новинах по телевізору. Я ж був у робочому, брудному одязі, бо працював на будівництві, а вони мене отак «прославили» на всю Україну», - каже чоловік і додає, що інсценування з гречкою він розцінює не інакше як провокацію. «Ви зрозумійте, я не є ярим прихильником Пехова. З народним депутатом я спілкувався один раз у минулому році, коли він організовував для людей паломницьку поїздку в урочище Кип’яче на престольне свято. Але так підло, як ці люди, поступати не можна. Особливо журналістам», - каже він.

Деякі мешканці Коростеня, зображення яких було використано у сюжеті ТСН, поскаржилися, що насправді журналісти свідомо спотворили інформацію, видаючи її за сьогоднішню. Зокрема, на одному з фото показано жительку Коростеня Людмилу Прищепчук, якій Володимир Пехов вручає подарунок. Насправді це фото було зроблено ще весною, коли народний депутат допоміг сім'ї Людмилі відбудувати будинок, знищений внаслідок вибуху побутового газу. Так само у сюжеті ТСН використано фотографії людей, які у травні отримували подарунки від народного депутата Володимира Пехова з нагоди Дня міста Коростеня. Усі використані в сюжеті фото відображають роботу народного депутата Володимира Пехова в окрузі. Але журналісти ТСН спеціально перекрутили обставини та подали ці фото під виглядом того, що мешканці округу, начебто, під час передвиборчої кампанії отримують подарунки від кандидата в народні депутати.

Варто додати, що це вже не перший випадок із журналістами, яким було замовлено шукати компромат на Володимира Пехова. Як можна побачити на відео в сюжеті ТСН, разом із журналістом Дмитром Фурдаком ходить жінка та цікавиться у мешканців про Володимира Пехова. Зазначаємо, що ця сама жінка разом із оператором приїздила 7 жовтня на Коростенський хлібозавод, де проходила зустріч кандидата в народні депутати з колективом підприємства. Тоді працівник прес-служби Володимира Пехова попросила її представитися та пояснити мету свого приїзду. Однак отримала відповідь, що представлятися вона не буде. Натомість оператор, який був з нею, сказав, що вони планують знімати, як «Пехов гречку роздає». У результаті, не побачивши у працівників хлібозаводу жодних подарунків і горезвісної гречки, за якою власне й приїхали журналісти, вони засмучені поїхали геть.

Тож про яку чесність і професійність журналістів може йти мова? Наведені факти яскраво свідчать про зумисне спотворення дійсності, маніпуляції обставинами та безпідставні звинувачення.

Прикро констатувати, що такий поважний засіб масової інформації, яким себе позиціонує «1+1», дозволяє собі не тільки однобоко інтерпретувати події, але й запускає в ефір відверто постановочні сюжети.

Прес-служба народного депутата,
кандидата в народні депутати Володимира Пехова