Знайдено законодавчий механізм протидії несправедливим тарифам на житлово-комунальні послуги
05.08.2015 16:51

Фахівці ГО «Публічний аудит» підготували законодавчі зміни, які б гарантувати захист економічних та соціальних прав громадян у питанні встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги. Про це Новости Украины - From-UA повідомили в прес-службі громадського об'єднання.

«У рамках ініціативи «Тарифна мобілізація» ми отримали сотні скарг-звернень від людей, які зіткнулися з проблемою неможливості захисту своїх прав. А в Україні, як виявляється, є інституція, що покликана стежити за додержанням конституційних прав кожного на території України, представляючи та захищаючи його економічні й соціальні права. Йдеться про діяльність Уповноваженого з прав людини. Закон виписаний так, що омбудсмен теоретично може реагувати на будь-яке порушення прав кожної конкретної людини – він наділений для цього достатніми дієвими повноваженнями, але на практиці просто не здатен одночасно приділити увагу всі питанням, які потребують його втручання. Тому ми ініціювали проект змін до Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», який пропонує якісно новий підхід до захисту конституційних прав людей», – розповідає директор організації Максим Гольдарб.

Так, спеціалісти «Публічного аудиту» пропонують у структурі апарату ВР з прав людини створити Департамент постійних представників Уповноваженого в органах, яким належить встановлювати тарифи на природний газ, електричну та теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення. При кожному такому органові по всій території України й необхідно призначити представника омбудсмена, який буде наділений всіма його правами. І якщо ці місцеві органи затверджуватимуть економічно несправедливі, нічим немотивовані тарифи, представник уповноваженого матиме право накласти вето на відповідне рішення.

«Фактично, представники уповноваженого будуть насамперед виразниками інтересів людей. Їх діяльність має бути публічною, тому в законопроекті передбачено обов’язкове оприлюднення публічного звіту територіальній громаді про результати роботи. Вони повинні докладно поінформувати, що було виконано, що робиться та що буде зроблено для недопущення порушень конституційних прав мешканців конкретної територіальної громади. Разом з тим громадськість матиме право висловити недовіру постійному представникові уповноваженого, якщо для цього будуть факти, що вказують на неналежне виконання ним його обов’язків», – зазначає керівник «публічного аудиту» та співініціатор «тарифної мобілізації».

«Хоча на перший погляд, в силу усталеної практики в Україні, видається, що уповноважений покликаний захищати права людей насамперед у ході кримінального переслідування та виконання покарань, приклади іноземних держав уже давно показують, що такий орган контролю здатний бути ефективним, активним і, що головне, дієвим учасником економічних процесів у державі. Інститут народного захисника в Грузії є яскравим прикладом цього», – вказує фахівець.

Незалежні аудитори звернулися до чинного Уповноваженого з прав людини Валентини Лутковської з пропозицією внести відповідні законодавчі зміни на розгляд до Верховної Ради України. Крім того, аудитори надали до розгляду цілу низку своїх дослідницьких напрацювань, які вказують на завищення тарифів на газ щонайменше удвічі, та запропонували їх внести на розгляд НКРЕКП, Верховної Ради й Кабміну.

«Ми апелюємо до того, що в сьогоднішньому вигляді рішення НКРЕКП про встановлення такого розміру тарифів на газ і ЖКГ порушують соціально-економічні права громадян, а тому вони мають бути негайно переглянуті та зменшені. Уже сьогодні Уряд звітує про різкий спад відсотка платежів за комунальні послуги – і це в неопалювальний період, а з жовтня може просто обрушитися соціальний колапс, пов'язаний із масовими неплатежами. При фактичній 50-відсотковій інфляції на кінець року, застарілих соціальних стандартах, підвищення тарифу на природний газ для населення на 280% та 500% є нічим іншим, як порушенням конституційних прав людей», – стверджує Максим Гольдарб.

Крім того, керівник «Публічного аудиту» звернувся до Уповноваженого ВР з прав людини з проханням внести на розгляд Конституційного Суду подання щодо неконституційності Указів Президента України (від 27.08.2014 №694/2014 «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та №715/2014 від 10.09.2014 «Про затвердження Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг»). За твердженням фахівців, НКРЕКП була створена з порушенням Основного Закону України.

«Не мав Президент законних підстав на створення такої Нацкомісії, яка є центральним органом виконавчої влади, – це входить у компетенцію виключно Кабміну. У серпні 2014 року гарант скористався юридичною колізією, утворивши НКРЕКП, хоча зміни до Конституції від лютого минулого року не дозволяють йому цього робити. Фахівці «Публічного аудиту» виявили відповідні факти під час дослідження обґрунтованості та доцільності підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, і вже звернулися з відповідним клопотанням до Вищого адмінсуду України. Крім того, ми закликали народних депутатів написати відповідну заяву до Конституційного Суду України, навіть, розуміючи їх зайнятість, підготували для цього всі необхідні супровідні матеріали. Зараз сподіваємося і на принциповість омбудсмена, для якого захист конституційних прав людей є непохитним пріоритетом», – резюмує Максим Гольдарб.