Провайдер «Бест» злив інформацію про своїх клієнтів
08.10.2015 15:14

Регіональний телекомунікаційний оператор «Компанія «Бест» міг незаконно надати конфіденційну інформацію про своїх клієнтів для використання в агітаційній кампанії на виборах до Верховної Ради України. Про це ідеться в запиті журналістки Катерини Забродоцької до Служби безпеки України, повідомляє Багнет.

«Статтею 32 Конституції України проголошено право людини на невтручання в її особисте життя. Крім того, не допускається збирання, зберігання, використання, поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини», – мовиться в запиті.

Згідно до чинного законодавства України, за порушення недоторканності приватного життя, а саме за незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконну зміну такої інформації винна особа притягується до кримінальної відповідальності.

На позачергових виборах до Верховної Ради України 2014-го року, за інформацією ЗМІ, регіональний телекомунікаційний оператор «Компанія «Бест» незаконно надав конфіденційну інформацію про своїх клієнтів штабу кандидата по одномандатному мажоритарному округу №95 Анатолія Федорука.

Зокрема, журналістка Ольга Матюшина повідомила про те, що зі штабу Федорука телефонували на мобільні номери абонентів Інтернет-провайдера «Компанії «Бест». З огляду на те, що в Гостомелі, Ірпені, Бучі, Ворзелі, Коцюбинському та інших населених пунктах наявна велика кількість новобудов, значний масив інформації про нові адреси громадян, їхні мобільні телефони тощо, виявився доступним лише «Компанії «Бест». Таким чином цей Інтернет-провайдер був викритий журналістами сайту «Громада Приірпіння» в поширенні конфіденційної інформації про виборців одномандатного мажоритарного округу №95.

25-го жовтня 2015 року в Україні відбуватимуться вибори до місцевих органів влади, під час яких базу даних клієнтів «Компанії «Бест» знову можуть використовувати в незаконний спосіб.

К. Забродоцька просить СБУ провести розслідування та вжити передбачених законом заходів в разі порушення Конституції з боку Товариства з додатковою відповідальністю «Компанії «Бест», а також запобігти в подальшому використанню особистих даних клієнтів без їхньої на те згоди.

Нагадаємо, що раніше діяльності «Компанії «Бест» просили дати оцінку прокурора Київської області Євгена Бондаренка. Директор компанії «Бест» Зіневич Олексій Олексійович, користуючись монопольним становищем свого підприємства на ринку, відключав послуги клієнтам без будь-якого попередження попри те, що послуги завжди сплачувалися вчасно.

Як відомо, журналістка Ольга Матюшина, яка викрила нелегальні схеми «Беста», балотується на місцевих виборах на посаду селищного голови смт. Коцюбинське.