Суд визнав незаконним зниження норм споживання газу без лічильників. Що далі?
21.10.2015 14:38

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною і нечинною постанову Кабміну про зниження норм споживання природного газу населенням за відсутності лічильників.

Як переконаний заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський, навіть за умови, що Кабмін подаватиме апеляцію на відповідне рішення (а в принципі він зобов’язаний це зробити), підстав для її задоволення немає.

«Постанова про зменшення нормативів споживання газу була справді ухвалена зі значними порушеннями: без громадського обговорення і необхідних економічних розрахунків. І це вже питання до НКРЕКП – чому вони подавали таку пропозицію Кабінету Міністрів, не провівши жодних розрахунків заздалегідь. Це свідчить лише про те, що рішення свідомо й наперед було прийняте з порушенням процедури, аби дати можливість газопостачальним підприємствам вже напередодні опалювального сезону його скасувати», – вважає спеціаліст.

Він додає, що наявність у позивача розрахунків Проектного та науково-дослідного інституту є вагомим аргументом, бо їх дані вказують, що фактичне споживання газу населенням значно перевищує ті нормативи, які встановлені постановою Кабінету Міністрів у квітні цього року.

«Загалом ці аргументи, Кабмін, якби він провадив свою політику послідовно, міг би розламати, заново ухваливши відповідну Постанову, – вже без попередніх порушень та з повним дотриманням необхідної процедури. Проте є більш суттєвий нюанс, який фактично перекриває шанс коли-небудь знизити нормативи споживачам без лічильників», – говорить Вігірінський.

За його словами, основним каменем спотикання є те, що Суд визнав дискримінаційним сам факт існування диференціації споживачів на таких, які мають прилади обліку та які не мають. В обґрунтуванні йдеться, що це порушує норми Конвенції Ради Європи про захист прав людини. Отже, просто наявність відповідних нормативів, у тому числі тих, що діють із 1996 року, є незаконною, бо ці умови дискримінують споживачів, помешкання яких обладнані лічильниками.

«Тому більш вірогідно, що постанову 1996 року «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» взагалі буде скасовано, а обл- та районні гази поставлять перед фактом обладнати лічильниками всіх без винятку споживачів. Проблема лише в тому, що цей процес може суттєво затягнутися в часі, адже на допомогу від уряду сподіватися не варто», – резюмує аудитор.