Загрози розпаду коаліції є перебільшеними. І ось чому
15.12.2015 14:30

Існує перебільшена думка про те, що з можливою відставкою Арсенія Яценюка, розпадеться й коаліція. Якщо коаліція розпадеться, більш вірогідними будуть чергові дострокові вибори до Верховної Ради. Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів народний депутат України, екс-спікер Верховної Ради, голова «Народної партії» Володимир Литвин.

За словами нашого співрозмовника, очевидним є той факт, що представники партії влади на наступних – позачергових, чергових – парламентських виборах зазнають нищівної поразки. Тому, додає екс-спікер, інстинкт політичного й особистісного самозбереження зробить депутатів більш стриманими.

«Не варто очікувати на викличні демарші в коаліції, особливо з огляду на той факт, що основу двох найбільших фракційних утворень все ж таки складають депутати-мажоритарники. Вони добре розуміють, що на рівні округів люди сьогодні ненавидять усіх політиків і всі партії. Не дивлячись на те, працюєш ти з ними чи заявляєш про свою діяльність виключно через ЗМІ. Вони негативно оцінюють всіх. І на виборах непереливки буде і тим, хто має відношення до влади, і тим, хто з нею ніяк не асоціюється», - каже голова «Народної партії».

На думку Литвина, загрози розпаду коаліції на сьогодні є перебільшеними.

«Хоча б тому, що це може ускладнити торги довкола посад бюджетоутворюючих міністрів. Маю на увазі бюджетоутворюючих міністрів не стільки для країни, скільки для партій, не дивлячись на те, що з наступного року запрацює закон про фінансування політичних партій. Але того фінансування, яке за нашої бідності буде сягати астрономічної суми – майже півмільярда гривень, буде явно недостатньо. За наближеними оцінками експертів, тільки останні місцеві вибори обійшлися політичним партіям майже у 2 млрд. гривень. Реально – слід помножити на два», - каже політик.

За словами співрозмовника видання, якщо б велася серйозна робота з відставки Арсенія Яценюка, мало б місце не менш активне «перешіптування з депутатами».

«Однак цього немає, а є вагомі рекомендації продовжувати курс реформ з дотриманням принципу «на переправі коней не міняють». А народ: стерпиться – злюбиться. Тим більше, що наша головна риса, яка тримає нас на землі, - страждання. Ми його увесь час відтворюємо і цим живемо. За таких обставин немає потреби долучатися до повторення прізвищ очевидних кандидатів на прем’єрство», - резюмує Володимир Литвин.

Повністю єксклюзивне інтерв’ю з Володимиром Литвиним можна прочитати ТУТ.