Митрополит Варфоломей просит Порошенко вмешаться в конфликт в селе Птичья
20.12.2015 19:08

В воскресенье, 20 декабря, на сайте Ровенской епархии УПЦ появилось обращение к Президенту Украины митрополита Варфоломея, сообщает Союз православных журналистов.

Текст обращения приводим полностью:

"Шановний Пане Президенте! Петре Олексійовичу!

На Тернопільщині у день Святого Миколая сталися страшні події. У селі Птича почалися справжні погроми та насилля на тлі релігійної ворожнечі. Місцева влада, правоохоронці, радикали з Правого сектору, підбурювані представниками Київського патріархату розпочали гоніння та фізичні розправи з громадянами України!

18 грудня, напередодні свята, вірним УПЦ вдалося потрапити до храму, який, до того, протизаконно утримували представники УПЦ КП та Правого сектору. Громада УПЦ має всі необхідні документи на храм, а також декілька судових рішень, які підтверджують її права на культову споруду. Однак місцева влада та представники УПЦ КП повністю ігнорують права вірян УПЦ.

Під час спроб наших вірних потрапити до власного храму, їх били, проти них застосовували сльозогінний газ. Але вони все ж увійшли до своєї святині. Після того, як відслужили ранкову та вечірню літургію, частина громади зачинилася у приміщенні храму на знак протесту проти свавілля місцевої влади і УПЦ КП.

Нині поліція та агресивно налаштовані представники Київського патріархату тримають цих людей в облозі, наче якихось злочинців. Їм не дозволяють передати теплий одяг, воду та їжу. Будівлю храму відрізали від електропостачання. Температура у храм +4. У людей різко погіршився стан здоров‘я, лікаря швидкої допомоги у храм пропустили, утім, необхідної кількості медикаментів він не залишив, як і сам огляд зроблений був поспіхом.

Скажіть, хто у такій ситуації справжній злочинець? Як можна чинити таке під час одного з найважливіших для українців, найдобріших свят?

В ніч з 19 на 20 грудня, вірянам УПЦ побили вікна в оселях. У деяких живуть сім'ї з маленькими дітьми. Окрім того, усім, хто приїзджає підтримати релігійну громаду села дістається не тільки на горіхи: ріжуть шини в автомобілях, стріляють у скло з пневматичної зброї. Релігійна громада УПЦ села Птича налякана і приголомшена.

За нашою інформацією, бійці Правого сектору і найбільш агресивні прибічники УПЦ КП готують нічний штурм і силового захоплення храму. Досвід попередніх конфліктів підказує, що діятимуть вони украй жорстоко, поза законом та християнською мораллю.

Пане Президенте, на Ваших очах, звичайних українців, таких самих патріотів, як і Ви, позбавляють фундаментальних людських прав. До них ставляться, як до істот другого гатунку. Їхніх дітей цькують, майно паплюжать. В Україну повернулося огидне явище погромів, яке, здавалося б, було переможене назавжди більше 70 років тому.

Нашу державу штовхають у полум‘я релігійної ворожнечі. У таких конфліктах не буває переможців – лише переможені. Суспільні рани, які наносять ці конфлікти, неможливо вилікувати протягом багатьох поколінь.

Пане Президенте! Прошу Вас негайно втрутитися і захистити своїх співгромадян! Заради України, заради нашого спільного майбутнього, заради життя та здоров‘я простих вірян. Нехай Всевишній буде ласкавим до нас усіх! Нехай дасть нам наснагу порозумітися і простити один одного! Нехай вбереже українців, які стикнулись між собою. Одних – від зла та насилля. Інших – від власної ненависті, які їх засліплює!".

Как сообщалось ранее, 18 декабря в Украинской Православной Церкви заявили об избиении верующих в селе Птичья Ровенской области.