Капранов розповів, чому українська культура змушена «сидіти в тіні»
05.01.2016 11:18

Сьогодні в Україні книжка не є першою необхідністю, на яку відкладаються гроші і поза все її купують. Книжка переходить в такий собі сувенірний сектор. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український видавець, письменник, публіцист Віталій Капранов.

На думку нашого співрозмовника, у 2016 році стосунки держави з культурою не поліпшяться, тому що держава не розуміє ролі культури як в державотворенні, так і в нормальному існуванні.

«Культурну політику замінюють клятвами і банальним даванням премій. Нажаль, немає на то ради і розуміння, що держава є учасником культурних стосунків будівництва. Справа в тому, що війна у нас якраз в тих регіонах, де культурний розвиток був найменшим. А культура – це культурна інфраструктура, перш за все, яка дає можливість ну хоч би виборонить пляшку і книжку, але в кожному населеному пункту України. А у нас населених пунктів 27 тисяч, а книгарень у нас тисяча, якщо є. Тобто люди живуть абсолютно дикі, і якщо вони самі не виховані, то вони стають алкоголіками або відверто собаками», - каже письменник.

За словами Капранова, держава повинна зрозуміти, що без культурної інфраструктурі не буває стабільного суспільства, тому що саме суспільство все регулює.

«Наприклад, щоб не ображати жінок, поступатися місцем в транспорті – таке держава не регулює, це робить сама громада методом культури. Мати вчить дитину, той — свою дитину, онука — так воно і передається, щоб люди любили один одного. А держава начхати на все це хотіла, тому сама культура розвиватися буде в складних ситуаціях в умовах, коли її купівельна спроможність невисока. Тобто кінцевий продукт, який культура виробляє, так чи інакше, він повинен бути проданий і повинен бути куплений», - пояснює видавець.

За словами експерта, звичка побутового культурного споживання, насамперед книжок, сьогодні трошки втрачена.

«Книжка не є першою необхідністю, на яку відкладаються гроші і поза все її купують. Книжка переходить в такий собі сувенірний сектор. Тому культура буде у нас на свята – на Новий рік можна книжку купити, на Великдень, може, трошки менше, може, під навчальний рік будуть якісь продажі. І ось так зі всією культурою», - констатує співрозмовник видання.

Але що до створення творів мистецтва, то, на думку Капранова, тут у 2016 році очікується вибух.

«Всі усвідомили нову реальність, вже війна і ситуація навколо, крім шоку, уже дає висновки та стає рушієм творчості. Тому очікується поява серйозних, не еклектичних і не спекулянтських, а серйозних творів масштабного мистецтва. Вже з усвідомленням проблематики державного будівництва, національного відродження та іншого», - каже письменник.

Водночас, за словами експерта, на галузь культури чиниться тиск податковою політикою.

«Ну, ви бачите, що податкову політику держава міняти не збирається, тому культура буде ще сидіти в «тіні», як будь-яка економіка, і буде ховатися от держави», - каже Віталій Капранов.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що аналітики Stratfor оприлюднили прогноз щодо політичної та економічної ситуації у світі на 2016 рік.