Санкційне питання: французи та голандці заміряли «температуру води» в Європі
29.04.2016 11:35

Влітку зняття санкцій з РФ не відбудеться. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів доцент Інституту міжнародних відносин Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка Андрій Наджос.

За словами нашого співрозмовника, рішення французьских політиків виступити проти антиросійських санкцій носить виключно рекомендаційний характер.

«Референдум в Голландії, тестове голосування у Франції політичної сили Ніколя Саркозі, яка традиційно симпатизує Росії, - це спроби, так би мовити, заміряти температуру води у Європі. Крім того, потрібно розуміти, що в дебатах брали участь 98 депутатів з 577. І лише 55 віддали свої голоси за рішення, яке, я підкреслю, має рекомендаційний характер. Отже, нічого несподіваного не трапилося», - каже експерт.

Натомість Андрій Наджос звертає увагу на результати останньої сесії Парламентської асамблеї ради Європи, де обговорювалося питання в контексті санкцій проти Російської Федерації.

«Доповідач по Україні Штефан Шенах заявив, що терміново треба звільняти Надію Савченко, і це одна з умов, яка була висунута Росії, коли її позбавляли права голосу в ПАРЄ. Тобто ми спостерігаємо спроби заміряти температуру, оцінити шанси в найближчому майбутньому чи в середньостроковому майбутньому перспективи обговорення ідеї про зняття санкцій з РФ», - повідомляє політолог.

Влітку, на думку Наджоса, зняття санкцій не відбудеться.

«Для цього немає підстав. Секторальні та персональні санкції були введені після анексії Криму. Росія Крим не повернула. Вже потім до цього пакету додалися і політичні в’язні, і російські війська на Сході України. Тому говорити про те, що сьогодні є об’єктивні передумови для зняття санкцій з РФ, неможливо. Але росіяни не сидять склавши руки. Вони поступово готують громадську думку до того, що, можливо, колись Європа до цього прийде. І власне, заява Шенаха про негайне звільнення Савченко, як передумова для діалогу з Російською Федерацією, лягає в цю концепцію. Тобто іде така собі обережна артпідготовка. Поки без результатів влітку. Але підґрунтя готується», - додає спеціаліст.

Крім того, продовжує співрозмовник видання, в Європі слідкують за підготовкою виборів в Державну думу Росії, які мають відбутися восени.

«Адже як можна мати справи с Держдумою, якщо практично всі її члени проголосували за анексію Криму? Як Європа може вести діалог з таким законодавчим органом, який нібито був обраний демократично, але приймає такі дивні рішення, які руйнують всю систему європейської безпеки, весь устрій, який сформувався після Другої світової війни. Отже, підготовка триває. Нічого трагічного не відбулося. Ніхто ж не мав сумніву, що Саркозі любить Путіна. Робота триває. І ми повинні усвідомлювати, що рано чи пізно санкції з Росії будуть зняті. Але є певні передумови — Крим та Донбас. Якщо будуть просування в цих питаннях, то можуть бути позитивні рішення на користь Росії. Але в нинішніх умовах навряд чи хто наважиться зняти санкції», - каже Андрій Наджос.

Нагадаємо, інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що нижня палата Франції з перевагою всього в кілька голосів ухвалила резолюцію, що закликає уряд країни виступити проти антиросійських санкцій.