Журналісти світу закликають російську владу відмовитися від звинувачень проти Семени
29.04.2016 13:14

Український фрілансер Микола Семена сьогодні був викликаний на допит в Криму за звинуваченнями в здійсненні закликів до сепаратизму і підриві територіальної цілісності Росії. Якщо його визнають винним, йому загрожує п’ять років позбавлення волі.

Міжнародна і Європейська федерації журналістів приєднуються до своїх українських філій, Незалежної медіа профспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НСЖУ) і закликають російську владу відмовитися від необґрунтованих звинувачень проти Семени.

19 квітня, агенти Федеральної служба безпеки (ФСБ) у Криму увірвалися і провели обшук в будинку Миколи Семени, конфіскували його професійне обладнання і затримала його для допиту в зв’язку з кримінальним звинуваченням в сепаратизмі. НМПУ і НСЖУ наполягають на тому, що звинувачення проти журналіста сфабриковано.

Два дні тому 26 квітня ЄФЖ на своїй звітно-виборній конференції, де взяли участь понад 130 делегатів і гостей з усієї Європи ухвалили заяву проти триваючого залякування журналістів, які висвітлювали конфлікт в Україні. У заяві відзначається здійснення нападів на журналістів і міститься заклик до підтримки і солідарності журналістів, які працюють в Криму. ЄФЖ схвалила Об’єднаний Центр допомоги журналістам, створеного НМПУ і НСЖУ для надання підтримки і захисту журналістів в Криму.

Дуня Міятович, Представник з питань свободи засобів масової інформації Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), якиа виступала на конференції ЄФЖ також звернула увагу на проблеми безпеки журналістів у Криму та закликав уряди активізувати зусилля, щоб забезпечити їхню безпеку істворити можливість для існування незалежної журналістики.

Справа Миколи Семени була додана на платформі Ради Європи, яка сприяє захисту журналістики і безпеки журналістів, в якій МФЖ і ЄФЖ, що представляють 600000 журналістів в світі, є партнерами. За минулий рік обидві Федерації представили 140 тривожних випадків.