«Реформаторські» $220 млн від США: На що, крім міжнародних експертів, нам вистачить коштів
16.06.2016 13:40

Іноземна допомога не спрямована на те, щоб вирішити всі проблеми України. Це інструмент для стимулювання тих чи інших змін. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомив директор економічних програм Центру Розумкова Василій Юрчишин.

За словами нашого співрозмовника, українці не повинні розглядати всі кошти, що виділяє міжнародна демократична спільнота на проведення реформ, як панацею.

«Іноземна допомога не спрямована на те, щоб вирішити всі наші проблеми. Це радше слід розглядати, як інструмент стимулювання тих чи інших змін. Тому якраз і мова йде про те, що Україна започатковує реформи для того, щоб зробити їх більш змістовними, і саме для цього іноземні демократичні інститути чи уряди надають певну відповідну допомогу», - пояснує експерт.

За словами економіста, 200 млн, які США планують виділити Україні на проведення реформ, – це значна сума, і навіть якщо частина коштів піде на міжнародних експертів, залишаться гроші для того, щоб модернізувати систему та організувати процес профперегляду певних конституційних норм, запровадити нові регламенти, оновити технічні засоби та інше.

«Але найголовніше питання – це наскільки Україна готова і спроможна запроваджувати ті чи інші реформи. Іноземні гранти нам виділяють не вперше: в минулі роки Світовий банк виділяв нам кошти на реформування різних органів державного управління, так само і на систему, пов’язану із прозорістю і звітністю щодо тих чи інших реформувань. Адже про деякі зміни громадськість не має жодного уявлення, а деякі втілюються неналежним чином. І тому минулого року не всі кошти Світового банку, які були заплановані для України, були використані належним чином», - констатує Василій Юрчишин.

Що стосується реформ на митниці, то, продовжує експерт, в першу чергу, потрібно максимальне спрощення тих чи інших процедур.

«Багато говорять про Єдине вікно, про скорочення термінів, про введення спільних правил, про те, щоб було спільне управління з нашими транскордонними партнерами. Тут якраз мова йде про те, що є міжнародні європейські стандарти, правила, до яких ми так чи інакше повинні наближатися», - каже співрозмовник видання.

«Якщо ми подивимося на рейтинги «Сприяння Бізнес» (DoingBusiness), то побачимо, що у нас дуже тривалий час дуже складні процедури оформлення як для експорту, так і для імпорту, що значною мірою перешкоджає товарообороту. Але найголовніше ось що: якщо українське середовище буде зрозумілим, прозорим і стійким, коли не будуть щомісяця змінюватися норми і положення, я думаю, що і митні проблеми будуть вирішуватися набагато швидше», - резюмував Василій Юрчишин.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що США планують виділити Україні 220 млн доларів на проведення реформ. Про це заявив віце-президент США Джо Байден під час зустрічі з українським прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом.