Чи змінилося ставлення українців до ЄС та Митного Союзу? Результати дослідження
16.06.2016 17:09

З 19 по 31 травня 2016 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки щодо геополітичної орієнтації жителів України.

За результатами дослідження, більшість жителів України підтримують вступ до ЄС. За даними опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, якби референдум з питання, чи вступати Україні до Європейського Союзу проводився у травні 2016 року, 49% жителів України проголосували б за вступ України до ЄС, 26% - проти, і решта 24% - не визначилися, або не брали би участі у голосуванні.

А ось ідея вступу України до Митного Союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном не користується великою підтримкою серед жителів України: якби референдум з питання, чи вступати Україні до Митного Союзу проводився у травні 2016 року, за вступ України до Митного Союзу проголосували б 16% жителів України, проти вступу до Митного Союзу – 57%, і 27% - не визначилися, або не стали би брати участі у такому референдумі.

Всеукраїнське опитування громадської думки проведене методом особистого інтерв'ю: опитано 2014 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим та окупованої частини Донецької та Луганської областей) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною. На території автономної республіки Крим опитування не проводилося.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%, 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.