Українські політики вирішили підтримати нацменшини і національно-територіальні автономії
17.06.2016 16:33

Президент України Петро Порошенко виступає за розширення прав національних меншин і, зокрема, за створення національної автономії кримських татар.

Ініціативу глави української держави підтримав і народний депутат України Сергій Євтушек (фракція «Батьківщина»), він поділяє позицію щодо створення національно-територіальної автономії кримських татар.

Разом із тим, на його думку, такі права треба надати й іншим національним меншинам у складі суверенної та незалежної української держави.

Петро Юрчишин (фракція Блок Петра Порошенка) також схвально ставиться до створення національно-територіальних автономій у складі суверенної та незалежної української держави; на його думку, у кожноїнацменшини повинна бути своя мала Батьківщина. Його підтримує і нардеп Григорій Заболотний з тієї ж фракції.

На думку експертів, механізм реалізації права кримських татар, закарпатських русинів і угорців, болгар Одеської області, румунів Чернівецької та Закарпатської областей, інших національних меншин України на національно-територіальну автономію повинен бути чітко регламентований в Основному Законі країни, інших нормативно-правових актах, щоб уникнути маніпуляцій. І тут важливо використати європейський досвід зі створення національно-територіальних автономій.

Слід зазначити, що питання забезпечення прав національних меншин у контексті європейського вибору країни – найважливіша складова: українська держава ратифікувала Рамкову конвенцію про захист національних меншин (1995) та інші важливі міжнародні документи про права нацменшин.

Українське суспільство вже прийшло до розуміння, що культурна, національна, соціальна конфронтація може бути подолана тільки в разі забезпечення прав усіх національних меншин. І національно-територіальні автономії в Україні – це шлях до усунення причин громадянської напруженості та соціокультурної конфронтації, більш прискореного розвитку регіонів і збереження країни.