Хто і з якою метою може скористатися Хресною ходою УПЦ МП
19.07.2016 13:54

Хресна хода, заявлена як акція миру та примирення, привернула таке мале число учасників. І це дивно. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український історик, публіцист, доктор історичних наук, професор Ярослав Грицак.

На думку нашого співрозмовника, не можна виключати того, що Хресна хода УПЦ МП була запланована для певних провокацій в Україні в часи війни.

«Як громадянин як підтримую цю акцію. Я вважаю, що кожна акція, яка йде на підтримку України, є добра. Як суспільний діяч, я вважаю, що якщо хтось не хоче брати участі у Хресній ході, то краще ставитися до неї нейтрально, поки немає чітких доказів провокацій та чогось подібного. Але як українець та історик, я вважаю, що проведення цієї Хресної ходи в часи війни, коли вона організовується церквою, центр якої є у ворожій державі, ніколи не буде ані легким, ані простим», - каже експерт.

На думку історика, за Ходою мають уважно спостерігати служби безпеки - починаючи від СБУ і включаючи поліцію.

«Я навіть припускаю, що ця акція свідомо буде використовуватися, а може і була запланована, для того, щоб мати певні провокації в Україні в часи війни. І ці провокації вигідні будуть політичним силам із різних сторін: як тим, що є колишніми прорегіональними, які зараз в Опозиційному Блоці, так і Правому Сектору, які зараз на цьому всьому будуть заробляти собі певні бали. Тому я вважаю, що це тест на можливості нашої державності», - додає публіцист.

Ярослав Грицак вважає досить дивним той факт, що акція, яка заявлена як акція миру та примирення, привернула таке мале число учасників.

«У нас завше були такі надії, що події в Україні дуже сильно змінять УПЦ МП, що вона буде більш організованою, більш громадською. Соціальний капітал, солідарність, організаційні можливості в цієї церкви є дуже обмеженими, бо ця акція мала би пригортати тисячі, якщо не десятки тисяч прихожан. А я бачу, що цього не має, я бачу, що ця церква і надалі висить у повітрі. Це церква ієрархії, де дуже слабо зорганізоване суспільство», - вважає експерт.

«Я навіть не уявляю, що ця церква може досягти масового руху чи масових провокацій, адже сили не ті. Уявіть собі таку саму акцію, які робили римо- чи греко-католики чи Київський патріархат. Ви згадайте собі візити Іоанна Павла ІІ, де збиралися мільйони прихожан, навіть ті, які не відносилися до римо- чи греко-католицької церкви», - додає співрозмовник видання.

Ярослав Грицак припускає, що в даному випадку Московський патріархат намагається показати свою силу.

«Але є без зовнішньої і політичної підтримки ця церква навряд чи має майбутнє. Або тоді вона має дуже сильно змінюватися. У нас у Львові є гарнізонна церква – і треба бачити, наскільки вона організована і які кошти вона збирає для суспільства. Але я такого не бачу у випадку із Московським патріархатом. Це дійсно церква «Русского мира», де нормою є низька соціальна активність, де все вирішує Цар чи Владика і де прихожани є дуже пасивними. І Хресна хода це підтверджує, тому що церква, яка має мільйони віруючих, і в Хресній ході приймають близько двох тисяч, це те, що дає привід замислитися», - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що 27 липня члени ПС будуть присутні під час Хресної ходи в Києві, щоб не допустити антиукраїнських провокацій.