Ющенко зможе повернутися до НБУ через 20 років. І ось чому
19.08.2016 13:27

Виведення економіки із тіні потрібно почати з легалізації ринку праці, і це дуже великий, клопіткий і об’ємний процес. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA розповів експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

Коментуючи бажання екс-президента України Віктора Ющенка змінити Валерію Гонтареву на її посаді, наш співрозмовник повідомляє наступне: «За часів Ющенка на посаді керівника Нацбанку ефективною була політика спочатку Гетьмана, а потім Стельмаха. А Ющенко сам по собі не був модератором або генератором політики, він радше був обличчям, спікером».

Експерт також зазначає, що запровадження гривні в свій час було насправді потужною, сильною та ефективною реформою.

«Безумовно, це було красиво зробленим економічним кроком. А який там рівень заслуги Ющенка? Може в дизайні купюр? Там працювали серйозні фахівці, так би мовити, в тіні (в розумінні не публічно), і от саме це їхня, передусім, заслуга», - додає Матвієнко.

А ось що стосується виведення економіки з тіні, про яке згадав екс-президент, то, за словами експерта, це точно не є компетенцією Національного банку.

«Передусім, це компетенція Парламенту і Уряду. І якщо Віктор Ющенко ставить умову виведення економіки із тіні, то він тоді зможе очолити Національний банк років через 20», - додає співрозмовник видання.

За словами Матвієнка, виведення економіки із тіні потрібно почати з легалізації ринку праці, і це дуже великий, клопіткий і об’ємний процес.

«Зокрема виведення економіки із тіні передбачає ще і дерегуляцію в багатьох сферах роботи бізнесу, і це в принципі не відповідає тій політиці, яку здійснює президент. І він зараз здійснює політику абсолютно аналогічну тій політиці, яку в економічній сфері здійснював Янукович, тобто фактично економіка штучно заморожується», - пояснює аналітик.

Таким чином, констатує експерт, вимоги Ющенка суперечать інтересам Порошенка.

«Отже уже тільки за одним цим критерієм неможливо говорити про повернення Ющенка на посаду керівника НБУ, якщо він щирий у своїх вимогах. Тому Ющенко ще якось може нагадувати про себе, але реально повернутися на цю посаду йому буде складно», - зазначає наш співрозмовник.

«І ще одна обставина, про яку Ющенко забув згадати, - це прийняте рішення щодо реструктуризації українських боргів. Ці рішення настільки кабальні для України, що без їхнього перегляду та скасування сподіватися на ефективну роботу Нацбанку і в цілому економіки, починаючи з 2017 року, просто не варто», - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новини України - From-UA повідомляло про те, що екс-президент України Віктор Ющенко готовий змінити голову Національного банку України (НБУ) Валерію Гонтареву на її посаді.