Секс і Великий піст: можна чи треба
13.04.2017 07:17

Невдовзі закінчується найдовший і найсуворіший піст у році, піст перед Великоднем, і за цей час, вважається, усі вірячи й не дуже мали б докласти максимум зусиль для покаяння, очищення від гріхів і навіть від поганих звичок.

Відомо, що в час Великого посту не бажано гучно святкувати уродини, влаштовувати пишні застілля, а щодо весіль, та й поготів – в ці дні церква вінчання просто не проводить, пише Бджола.

І тут постає питання, котре мучить багатьох – чи є секс під час посту? Ба більше – якщо сексом під час посту займатись не можна, то чому? А якщо можна, то чи можна лише тим, хто офіційно перебуває у шлюбі, чи усім підряд? Чи, може, займатись під час Великого посту сексом просто так, з першим-ліпшим знайомим, так би мовити, для підтримання тонусу, – то гріх? Є над чим подумати…

Одна моя знайома пара після шести років церковного шлюбу і двох народжених у цьому шлюбі дітей розійшлася, тому що чоловік наполягав на сексі під час посту, а його дружина усіляко цьому противилась. Він її і до лазні заманював, і еротичну білизну в дарунок купував, і благав навіть – вона затялася, що секс – то гріховно, і що сорок днів можна й потерпіти, аби не гнівити Бога виглядом свого голого заду. Чоловікові урвався терпець і він, спакувавши валізку, подався з хати. Мовляв, не для того я терпів без сексу два роки до вінчання, щоб тепер, маючи законну дружину під боком, купувати порно-журнали. Нагадую – пара не просто жила собі "на віру", і навіть не просто поставила закарлючки у книзі реєстрації актів цивільного стану – люди брали церковний шлюб. І от через відсутність сексу в піст одним церковним шлюбом стало менше, а це в наш непевний час і так велика рідкість. Чи такий результат переслідує офіційна церква? Навряд. Можна багато торочити про утримання і силу духу, але апріорі відомо, що люди – істоти недосконалі. А тут – таке.

До речі, про перегляд порно та самозадоволення у Писанні, начеб, нічого не сказано, але, підозрюю, що якби там щось і було, то приємного там було б мало.

У деяких скептиків виникає логічне питання: чим секс відрізняється від інших людських потреб? Якщо в піст задля спасіння душі можна утриматись від улюбленої ковбаси, то чого не можна утриматись від "полунички"?

Святий Діонісій – був такий мудрий дядько, жив у 4 столітті – сказав: ті, що вступили в шлюб, самі собі повинні бути суддями.

Що означає: в справи сімейні пхатися, навіть церкві, не варто. За те, чи зжереш ти в піст зайву відбивну, чи ні, відповідальний лише ти сам. Якщо ж ти залишаєш свою половину (пригадуєте – "в горі і радості?") без насушних статевих потреб, то, крім себе самого, ти відповідаєш ще й за її моральний і фізичний стан. І якщо дружина криком кричить: "Марш в подружнє ложе!", а чоловік, забарикадувавшись у ванні, читає "Отче наш", благаючи Всевишнього позбавити його від спокуси – то де ж тут, брати й сестри, віра, благодать і мир?..

У піст, кажуть, насамперед важливо тримати себе "в чистоті й покаянні" і позбутися своїх поганих звичок. Секундочку, яких це "поганих звичок"?! Звідколи це секс – погана звичка, тим більше, якщо навіть в Писанні сказано: "Любіться і розмножуйтесь"? Апостол Павло сказав: Не уникайте одне одного, хіба що за згодою, тимчасово, для вправляння у пості й молитві, а тоді знову будьте разом, щоб не спокушав вас сатана утриманням вашим.

"На час", товариство, "для вправляння в пості й молитві". Якщо людина постить і молиться, то навряд чи вона постить і молиться 24 години на добу 7 днів на тиждень. А середньостатистичний статевий акт триває усього лише 5-7 хвилин. За 40 днів можна встигнути і те, і інше.

Іоанн Златовуст взагалі сказав: можна лягати з жінкою і молитися, але при утриманні молитва праведнішою буде. Ніякого тобі "згорите ви в Геєнні, гріховодники". Сказано – молитва зарахується, ну, може якщо не на 100%, то на 60, але молитвою при цьому бути не перестане.

Мораль – все добре в міру. Бентежить вас секс у піст – утримуйтесь по вихідних, "коли у храмі служать Літургію" (це не я сказала, а святий Тимофій Александрійський). Але, дорогі парафіяни, не давайте одне одному засумніватися у своїй половині і не штовхайте одне одного до зради. Краще в піст молитися з любов'ю і задоволенням, ніж молитися знервованим і ненавидячи весь світ, похитуючи при цьому розлогими рогами. Таке, гадаю, Ісус не схвалив би. Так що – любіться і плодіться. З прийдешнім Великоднем.