Інтернет телебачення чи IPTV. 5 головних відмінностей
01.06.2017 09:00

Чи уявляєте ви своє життя без телебачення? Для більшості з нас телевізор — це не просто спосіб отримання інформації — це традиція сімейного відпочинку. Адже 15-20 років тому вся сім’я найчастіше збиралася разом саме під час перегляду улюблених фільмів чи телепередач.

Проте телебачення розвивається, і сьогодні уже знайомі нам кабельне та супутникове ТБ більше не монополісти. Тепер можна дивитися улюблені передачі за допомогою інтернет-телебачення та IPTV.

І саме ці технології — інтернет-телебачення та IPTV — найчастіше плутають між собою, тому спеціалісти телекомунікаційної компанії https://ipnet.ua/uk/ розкажуть про головні відмінності між ними.

1. Інтернет чи ні?

Як не дивно, IPTV не має до інтернету жодного стосунку. «IP» в абревіатурі — це лише «інтернет-протокол», що позначає тільки характер передачі даних. IPTV дуже схоже на кабельне — тут ви також можете обрати пакет каналів, які буде транслювати провайдер. Проте також доступна функція «відео на вимогу» — велика кількість фільмів та програм доступна до перегляду у будь-який зручний для вас час.

Головний принцип інтернет-телебачення полягає в тому, що будь-який правовласник — як окрема людина, так і велика телекомпанія — має можливість розмістити своє відео в мережі та навіть створити власний телевізійний інтернет-канал. Тобто концепція інтернет-телебачення мало відрізняється від концепції всесвітньої павутини в цілому.

2. Розповсюдження та доступ

Інтернет-телебачення є абсолютно вільним для поширення. Відеоматеріали розповсюджуються за допомогою стандартних онлайн-технологій. Щоб їх переглядати, потрібно тільки придбати спеціальний декодер сигналу.

IPTV ж потребує абонентської плати. Кількість доступних каналів визначається тільки розмірами передплаченого пакета, а не характеристиками системи.

3. Різні можливості отримання та перегляду відеоконтенту

За допомогою IPTV користувач може переглядати фільми чи телепередачі з поданого списку, але не завантажувати їх.

Користувач internet TV отримує більшу свободу дій. Він може переглядати потокове відео через свій браузер, завантажувати його для програвання на комп'ютері, отримувати за запитом на переносні пристрої, а за бажанням — переглядати це відео на своєму телевізорі.

4. Характер контенту

Через IPTV транслюють переважно популярні телеканали, які мають достатньо високі рейтинги. А за допомогою інтернет-телебачення в ефір можуть вийти навіть локальні канали або окремі телевізійні проекти — все залежить тільки від смаків користувачів.

З іншого боку, такий необмежений вибір дозволяє потрапляти до перегляду в інтернет-ТБ не дуже якісним та доречним передачам і трансляціям.

5. Контроль правовласників та зворотній зв’язок

Технологія IPTV не передбачає зворотного зв’язку з користувачами. Адже правовласник передає права на використання матеріалів тільки телеканалу, який у свою чергу транслюється через провайдера.

Проте за допомогою інтернет-телебачення правовласник може отримати прямий фідбек від глядачів про якість відео та його зміст.

Як бачите, відмінності між IPTV та інтернет-ТБ значні, але це тільки на користь. Адже ви зможете підібрати ідеальний варіант для себе, щоб насолодитися улюбленими телепрограмами та фільмами.