Українських водіїв чекає черговий «сюрприз»
12.07.2017 23:55

В Українському парламенті зареєстрований законопроект №4642-д «Про внесення зміни до ст. 27 Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обов’язкового страхування відповідальності перевізника за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю пасажирів і третіх осіб», пише news.eizvestia.com.

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Ярослав Дубневич, Віктор Остапчук, Ігор Діденко, Борис Козир та Олександр Урбанський. Нардепи пропонують замінити страхування пасажирів від нещасного випадку на страхування відповідальності перевізника.

«З втратою в Україні державної монополії на пасажирські перевезення ослаблений контроль як за якістю послуг з перевезення пасажирів перевізниками різних форм власності, так і щодо забезпечення ними безпеки перевезень. Частка таких перевізників, в т.ч. фізичних осіб, щорічно зростає. Наслідком цього стало підвищення рівня аварійності на пасажирському транспорті», – повідомляють автори законопроекту.

Так, страхування від нещасних випадків на транспорті здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 1996 року №959 «Про затвердження Положення про обов’язкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті».

У пояснювальній записці говориться, що особливістю цього виду страхування є те, що страхові премії в ньому сплачуються не підприємствами галузі транспорту, а пасажирами автомобільного, залізничного та морського транспорту. Крім цього, даний вид страхування не поширюється на пасажирів міського транспорту (автомобільного, електричного, метрополітену і т.д.).

Необхідність заміни обов’язкового особистого страхування пасажирів від нещасних випадків на транспорті на обов’язкове страхування відповідальності автомобільного, міського електричного, залізничного, морського і внутрішнього водного перевізника викликана також тим, що страхові платежі в існуючому виді страхування не відповідають сумам виплат за страхові події відповідно до аналізу страхових послуг.