Скандал на Львівщині: за що поставили пам’ятник солдату СС
13.08.2017 14:44

У містечку Дрогобич встановили меморіальну дошку на честь німецького офіцера Ебергарда Гельмріха, який під час Другої світової війни врятував близько двох сотень місцевих євреїв

Під час війни Ебергард Гельмріх в Дрогобичі відповідав за продовольство для окупаційної влади, однак в 1941-1944 роках він рятував місцевих євреїв – спочатку влаштовував їх на роботу в місті, а згодом переправляв до Німеччини. За це в Ізраїлі офіцера і його дружину визнали Праведниками світу.

Втім, сьогодні деякі громадські діячі та окремі депутати, які не знають цієї історії і для яких офіцер залишається перш за все окупантом, вимагають демонтувати дошку, яку встановили в червні без узгодження місцевих депутатів.

“Він для мене окупант, тому що він прийшов на нашу землю зі зброєю. Ну як ми можемо сьогодні розцінювати терористів, які прийшли зі зброєю? Вони прийшли, захопили нашу територію, можливо, у когось із них прокинеться в душі жалість – він врятує 5 осіб. Ми йому будемо встановлювати меморіальні дошки в Дрогобичі? Ну це нонсенс! “, – обурюється депутат Львівської ради Михайло Задорожний.

Мер Дрогобича Тарас Кучма зате пояснює – пам’ятник дійсно встановили без дотримання формальностей через те, що нащадки врятованих євреїв, які привезли з собою готову дошку, прибули з Ізраїлю в місто швидше, ніж були готові всі папери. Міська влада запевняє – дошку обов’язково узаконять.