Правозахисник та дисидент: 50% українців досі заражено «малоросійським комплексом»
19.08.2017 12:48

Налагодження добросусідських зв'язків до розпаду Росії - це ілюзія. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів український політик, правозахисник, довголітній політв'язень радянських концтаборів, народний депутат України І, II та IV скликань Степан Хмара.

Порівнюючи громадян, що жили на території сучасної України у 90 роках, з українцями зразку 2017 року, наш співрозмовник зазначає наступне: «Сьогодні значно збільшилося число людей, готових захищати свою Україну зі зброєю в руках. Я дуже сумнівався в своєму вузькому колі зі своїми друзями в 1991 році, чи готові захищати Україну, чи готові до такого подвигу, чи назбирається достатньо людей, як хлопців в 18-му році під Крутами. Бачите, за два десятки років все ж таки значно змінилася частина суспільства, яка зрозуміла цінність власної держави. І це розуміння спонукає людину до захисту держави. Це безумовно є».

За словами Степана Хмари, за останні три роки в Україні колосально збільшилася кількість людей, які позбавляються від величезної і трагічної ілюзії про те, що російський народ - це братній народ Україні.

«Дуже багато українців заражено ось цим малоросійським комплексом, якій визначає, що московити — це друзі і брати. Зараз це змінилося кардинально. Я вважаю це найголовнішим. Поки українці не зрозуміють, що наш смертельний ворог — не просто влада, царі, імператори, диктатори, а саме московити, російський народ, тому що імператори, генсеки, президенти — їх поведінка це є замовлення російського суспільства», - констатує експерт.

«Зараз ми бачимо що десь 50 на 50, тобто вже є половина людей, які це розуміють. Якщо це перевалить за 50, звичайно, ми зможемо нарешті перервати пуповину, тому що ми зрозуміємо, що це ворог і з ним треба розрізати всі зв'язки. Чи будуть вони поновлені колись в майбутньому, вже через енну кількість поколінь, якщо Росія розпадеться як імперія... бо говорити про налагодження добросусідських зв'язків до розпаду Росії - ілюзія. Ось це найголовніше», - додає Хмара.

Більше думок на тему «Українці 1991-2017» читайте у новому спецпроекті інтернет-видання Новости Украины – From-UA.