Яворівський про референдум щодо незалежності України: Люди це робили інтуїтивно, бо не хотіли жити на «вокзалі»
21.08.2017 12:52

Сучасна Україна та держава, що народилася у 1991 році, - це дві різні України. Про це в коментарі кореспонденту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів радянський і український журналіст, письменник, політичний діяч і народний депутат України I, II, IV-VI скликань, член КПРС з 1971 по 1990 рік Володимир Яворівський.

У 1989-1991 роках Володимир Олександрович був народним депутатом СРСР від м.Києва та членом Міжрегіональної депутатської групи Сахарова.

Порівнюючи сучасну Україну з незалежною державою, що народилася у 1991 році, співрозмовник видання зазначає наступне: «Для мене це дві різні України. З одного боку, звичайно, була велика радість на референдумі, коли велика кількість людей проголосувала за незалежну Україну. Однак пізніше стало зрозуміло, що багато в чому це було голосування не свідоме, а на рівні інтуїції. Була дуже тривожна ситуація: розвалювався СРСР, йшли війни (Вірменія - Карабах, Придністров'я), і дуже часто люди просто проголосували, щоб не жити на цьому вокзалі, а мати країну».

Сьогодні, продовжує Яворівский, набагато більший, ширший сегмент українського суспільства є патріотичним і свідомим.

«І це доказано не лише на двох Майданах. Війна проявила дуже багато глибинних, кореневих рис українців. Коли Путін розпочав цю страшну кровопролитну війну, був абсолютно бездарно зданий Крим, і він так розохотився, що думав, що дуже швидко дійде й до Києва. Ми не мали армії, але вона народилася, і ії зробили не українські генерали, а саме той патріотичний сегмент, про який ми говоримо», - каже експерт.

За словами журналіста, різниця між сучасною Україною і державою зразку 90-х сьогодні відчувається особливо.

«Я це відчуваю, бо маю авторську програму на радіо. Її закривали кілька разів, а потім відкривали — я отримую тьму-тьмущу листів. Якщо раніше було 50 на 50 — йшли листи антиукраїнські, комуністичні на кшталт «а вас радянська влада вивчила, а ви такі невдячні», то зараз це поодинокі листи. І повірте мені, я навіть тішусь, як автор програми, коли приходять негативні листи, тому що вони мені дають привід, може, навіть, для агресивніших якихось роздумів, які вкрай потрібні», - резюмував наш співрозмовник.

Більше думок на тему «Українці 1991-2017» читайте у новому спецпроекті інтернет-видання Новости Украины – From-UA.