Бюджет-2018: що було припустимо у 2017 році, і чого не можна робити в наступному
20.09.2017 12:37

Низька економічна динаміка - це не те, чого потрібно прагнути. Над цим треба працювати. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.

Напередодні уряд оприлюднив показники бюджету на 2018 рік і заявив про зміну філософії розподілу коштів. Наш співрозмовник прокоментував зміни та дав оцінку поточній економічній динаміці.

На думку експерта, виконання бюджету-2018 може бути інфляційним, як і в цьому році.

«Підвищена інфляція формує інфляційні доходи, яких вистачає на номінальне підвищення зарплат і пенсій. Але, знов-такі, така низька економічна динаміка це не є те, чого потрібно прагнути, а над чим потрібно працювати», - зазначає Юрчишин.

Проект бюджету, за словами аналітика, має консервативний характер.

«Виходить від того, що зростання буде вкрай низьке, дуже оптимістична оцінка стосовно інфляції. Дуже невизначені показники стосовно економічної політики взаємодії уряду з Центральним банком. Тобто досягнення 2-3 показників, зростання, - це цілком реально, але це не те, що потрібно Україні», - констатує співрозмовник видання.

«Ми заявляємо дуже низькі показники вже третій рік поспіль. Якщо згадати, то в 2014-2015 рр. ми впали більш ніж на 15%. І це означає, що ми просто продовжуємо барахтатись в цьому проваллі. Це не те, про що можна говорити і становити як мету політики. Якщо ще в 2016-му, нехай навіть в 2017 році це було припустимо, то надалі такі низькі показники не можуть виправдовуватися», - додає експерт.

За словами Василя Юрчишина, уряд не має чіткого бачення, якими інструментами це можна робити. І підтвердження цьому є.

«Ми бачимо дедалі більше проблем стосовно структурних проектів. Так само буксує приватизація. Так само залишається невиконаною низка реформ. Закон про освіту нібито ухвалений, але поки що незрозуміло, в якому напрямку будуть розвиватися події. Я вже не кажу про пенсійну реформу, про охорону здоров'я і таке інше», - каже директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Тому, продовжує Юрчишин, знаходитися в такому консервативному сценарії - це вкрай нераціонально.

«Україна повинна застосовувати стрімке зростання. Цей консерватизм занадто оптимістичний в плані інфляції. На цей рік теж оголошувалась низька інфляція, а зараз уряд згоджується, що буде 12%, ми говоримо про 14%, тому дуже сумнівно сподіватись, що в наступному році показник інфляції ледь не вдвічі стане менше. Тим більш, що ми бачимо, що оголошено про підвищення житлово-комунальних тарифів та зростання тарифів на залізничні перевезення для промисловості», - додає експерт.