Чому позиція Волкера зазнала кардинальних змін
25.09.2017 16:32

Позиція Волкера розчаровує і здивовує. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA говоре український політик экс-заступник секретаря РНБО, колишній член ВСЮ Степан Гавриш.

«В інтерв'ю “Дзеркалу тижня” Волкер всіляко розхвалював геніальні якості Суркова, який є фактично архітектором війни на Донбасі та несе відповідальність за смерть більше 10 тис. українців, 25 тис. тяжко поранених, які знаходяться в лікарнях, інвалідів, ще більше тисячі зниклих безвісті. Це сталося після зустрічі в Мінську, коли Сурков справив гіпнотичне враження на Волкера, який заявив, що місія миротворців на Донбасі має забезпечити легітимність виборів на території, яка захоплена терористами. Судячи з того, що сказав Волкер, це вже не терористи, а фактично політичні сепаратисти на манер барселонських басків, хто відстоює свою культурну, етнічну чи іншу ідентичність з намаганням створити свою власну автономію», - зауважує політик.

Коментуючи переговорний процес, у якому США виступили на новому рівні, продовжуючи місію Нуланд, яка перемовлялась з Сурковим, наш співрозмовник акцентує увагу на те, що Курт Волкер шукає точки дотику з Москвою для того, щоб заморозити існуючий там конфлікт, як мінімум, використовуючи для цього дипломатичні методи.

«Його попередні заяви, що там є реальна агресія, війна Росії, що потрібна Україні летальна зброя, оборонна, очевидно, що ці погляди зараз змінилися. Таким чином зближуються позиції між Європою на чолі з Німеччиною, де міністр МЗС Габріель заявляв про підтримку Путіна. Про це свідчить також і Твіттер голови ОБСЄ Курца, якій вітає домовленості між Путіним і Меркель щодо миротворців на Донбасі», - відзначає Гавриш.

Пояснюючи свою думку, експерт звертає увагу, що сьогодні вже фактично існує відповідний сценарій, по якому США і Європа будуть примушувати Україну до прийняття рішення, щодо сценарію в стилі Мінських домовленостей через використання миротворців. "Саме миротворці мають заспокоїти українське суспільство, оскільки вони будуть носіями певної легітимності, в якій приймає участь Захід. Але ми ще не знаємо реакції Росії. Ясно, що Путін вже дав згоду на те, що миротворці можуть бути розміщені на всій території Донбасу виключно як охорона ОБСЄ. І логіка Волкера і Путіна тут приблизно однакова, оскільки саме охорона ОБСЄ для забезпечення виборів на Донбасі є тією функцію миротворців, які мають формально засвідчити легітимність виборів до місцевих органів влади, про що говорив Курт Волкер. А це означає, що там будуть створені квазідержавні утворення, воєнні автономії. Мова про демілітаризацію не йде. Мова йде про відведення важкого озброєння за якусь лінію припинення вогню. Між іншим, Україна теж має відвести озброєння, фактично роззброїти свої сили оборони на лінії розмежування", - нагадує Гавриш.

«Чому це робиться?По-перше — це необхідність розвантаження відносин ЄС з Москвою, і очевидно, що сьогодні Захід, який знаходиться в стані глибокої євроатлантичної кризи, шукає способи пом'якшати і протистояння з Північною Кореєю, та Китаєм», - зазначає політик.

Наш співрозмовник зауважує, що Китай заявив, готовність до світового лідерства, якщо це перекласти на пряму не дипломатичну мову. Це турбує США найбільше. Тому пошук точок дотику з Росією, тим більше в умовах тиску на Трампа з боку чисельних розслідувачів в США, є гострою необхідністю для самого президента. Не випадково на зустрічі з Порошенком він ні слова не згадав про конкретну підтримку України, обумовивши це питання лише загальними словами.

«Друга проблема — це проведення Чемпіонату світу по футболу, якій буде проводитися в Росії. Путіну потрібне його провести в умовах миру. Домовитися на манер Древньої Греції про припинення вогню йому не вдасться. Переживання про те, що українські збройні сили в особи добровольчих батальйонів можуть атакувати в цей час бойовиків, Путіна лякає, без сумніву, і ця ситуація може бути неконтрольованою. Для того, щоб ЧС, якій буде доволі вагомою світовою подією, в тому числі для російської інформаційно-пропагандистської політики, був проведений і мирних умовах, щоб ця подія отримала позитивну оцінку з боку світової спільноти, яке збудить інвесторів бажання повернутися в Росію, очевидно, є питанням дуже важливим для пошуків такого дипломатичного кроку. Миротворці дуже класно вписуються, і Путін, сказавши про це 5 вересня в Китаї, мав на увазі якраз вихід з цього глухого кута, який дозволить Росії в досить м'який атмосфері провести ЧС-2018», - констатує наш співрозмовник.

Третьою проблемою, на думку Гавриша, є вибори самого Путіна в березні 2018 року. «Вони будуть проходити під залпи двох артилерій — бойовиків і українськихвоїнів, але разом з тим Путіну хотілось би знайти спосіб для рукостискання з західними елітами, оскільки, попри те, що вибори відбудуться, Путін переможе і в законності цього ні у кого сумнівів не буде, фактично легітимність його буде понижена до критичного рівня. Зрозуміло, що відсутність привітань з боку президентів і керівників урядів крупних світових західних держав може понизити рівень довіри до Російської держави з боку інвесторів», - зауважує экс-заступник секретаря РНБО.

Останньою проблемою Степан Гавриш вважає те, що Росія застрягла в завтрашньому дні — вона не може розвиватися без західних технологій. Її економіка не дуже страждає від санкцій, але технічно РФ не рухається, вона зупинилася. «Це смерть в рідкому бурштині», - додає наостанок наш співрозмовник.