Генерал-полковник розповів, що мають отримати бійці ЗСУ окрім високих зарплат
29.09.2017 13:26

Держава ніколи не буде по-справжньому незалежною, якщо не буде мати могутні збройні сили. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український військовий діяч, генерал-полковник Анатолій Лопата.

Коментуючи інформацію про майбутнє підвищення заробітних плат військовослужбовців, наш співрозмовник зазначає наступне: «Проблема соціального захисту військовослужбовців і всіх, хто має відношення до силових структур, вирішувалась вже давно і має свою історію. Люди в нормальних цивілізованих державах роблять це елементарно просто. Насамперед труд військового має мати достойне матеріальне і грошове забезпечення. Офіцер, якій перебуває в окремих гарнізонах, повинен мати і продовольчий пайок, і відповідну форму одягу, і за цим повинне слідкувати відомство, в якому перебуває офіцер чи солдат за контрактом, а можливо, і за строковою службою».

За словами Анатолія Лопати, люди, які перебувають у війську, повинні мати пріоритети при отриманні житла.

«Кожен військовослужбовець повинен мати можливість для продовження свого навчання у вищих військових, а можливо і цивільних навчальних закладах. Можливо, треба підійти виважено для встановленні відповідних пільг дітям загиблих і інвалідів. Оплата комунальних теж повинна бути врахована. Всі військовослужбовці повинні мати відповідний статус у суспільстві, ця професія повинна цінуватись у суспільстві. Якщо цього не робити зараз, то хто ж буде захищати цю державу?», - каже експерт.

«Я погано розумію урядовців і громадян, які зневажливо ставляться до служби в збройних силах. Так не повинно бути, і держава ніколи не буде мати своєї територіальної цілісності і незалежною вона ніколи не буде, якщо не буде мати могутні збройні сили. Не може бути генерал звільнений на пенсію, яка менша, ніж у інших чиновників», - додає співрозмовник видання.

«Я прослужив в Збройних силах більше 40 років, учасник бойових дій, інвалід війни, в 1996 році отримував пенсію в 200 грн 14 коп. Люди сміялися. Я відмовився отримувати таку пенсію, її отримувала моя дружина. Я судився з державою декілька разів. Чому я повинен в суді захищати свої права? Від кого? Від своєї держави, яку я захищав? Це погано. Але ж таких, як я, дуже багато, занадто. Так я хоч щось зміг отримати від держави за судовими рішеннями, а інші і цього не мають», - резюмував Анатолій Лопата.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що з 1 січня 2018 року на військовослужбовців ЗСУ чекає підвищення заробітних плат в 4,5 рази.