У серці Європи спалахнув «Донбас»? Чи це щось інше?..
02.10.2017 11:50

Росія намагається використати каталонське питання заради досягнення своїх цілей. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політолог Сергій Таран.

Коментуючи результати референдуму в Каталонії та порівнюючи цей прецедент з подіями на Донбасі, наш співрозмовник зазначає наступне: «Це зовсім інша історія. Події на Донбасі — це була керована зовнішня диверсія, яку в Росії назвали референдумом. В Каталонії це рух зсередини. Там справді була історія, пов'язана з тим, що ця територія була незалежною державою, і час від часу піднімалось питання про незалежність. Це перше. Друге — на Донбасі ніколи не було окремої етичної групи з окремою мовою, культурою, історією, а в Каталонії це було. Вони мовно і культурно вважають себе окремими, принаймні значна частина. Тому ці історії зовсім різні. Слово «референдум» звучить і там, і там, але соціалісти в Європі відрізняються від наших соціалістів. Це зовсім різні поняття».

На думку Сергія Тарана, Росія намагається використати каталонське питання заради досягнення своїх цілей.

«Вони сподіваються, що через цей референдум буде розхитано єдність Іспанії та стабільність самого ЄС. Мовляв ЄС буде займатися своїми справами, і їм буде вже не до українсько-російської війни», - зазначає експерт.

З Кримом, за словами політолога, та ж сама історія.

«В Криму не було ніколи окремої етнічної групи. Якщо там і була окрема етнічні група - татари, то вони саме й були проти. Так само на півострові ніколи не було б питання референдуму, якщо б туди не зайшли російські війська, спочатку на Чорноморському флоті, т.з. “зелені чоловічки”. А в Каталонії такого нема», - каже наш співрозмовник.

«Тобто ситуація і на Донбасі, і в Криму була абсолютно аналогічною і абсолютно відмінною від того, що відбувається в Каталонії. Єдина схожість, що у нас — організатор Росія, а в Каталонії Росія намагається використати цю ситуацію заради своїх цілей. Вдало чи не вдало — це інша історія», - додає Сергій Таран.

За словами експерта, те, що відбулось вчора в Каталонії, не є завершенням: це лише початок дуже довгої конституційної кризи у відношеннях між Мадридом і Барселоною.

«І це буде дуже довга історія, тому що однозначної відповіді, що робити в цієї ситуації, в Іспанії немає. Тому, очевидно, буде дуже довгий національно-політичний діалог. Своє слово мають сказати і європейські інституції, які мають потенціал вирішення сепаратистських рухів в інших частинах Європи. Тому діалог буде достатньо довгий і складний. Казати, що буде вирішено питання одразу, це було би дуже наївно. Я не думаю, що буде якесь масове насилля, хоча не слід виключати, що, напевно, каталонський рух вживатиме певні дії, які будуть названі мирним спротивом. Це теж може бути — мирна непокора. І це теж додасть до цієї кризи градус напруги», - резюмував політолог.

Нагадаємо, інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що за вихід Каталонії зі складу Іспанії проголосувало 90% виборців, які прийшли на референдум і змогли проголосувати.