Україна нарешті навчилась існувати в умовах світової політичної турбулентності
10.10.2017 12:49

Сьогоднішня міжнародна політика переживає період турбулентності, і перехід від союзництва до супротивної сторони відбувається дуже швидко. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів доктор політичних наук Сергій Даниленко.

Коментуючи візит президента Туреччини до України, наш співрозмовник зазначає наступне: «Попри відновлення покращення російсько-турецьких відносин, цей візит демонструє, що з Туреччиною ми повинні розбудовувати відношення з урахуванням власних національних інтересів».

Політолог звертає увагу на таке актуальне питання, як політико-дипломатичні зусилля України в чорноморському регіоні на фоні відновлення російсько-турецьких відносин.

«Ми пригадуємо їхнє загострення 2 роки тому в зв'язку зі збиттям російського літака турецькими військовими, і розрив економічних відносин. І нам здавалося, що ми маємо остаточно гарантованого союзника саме в чорноморському регіоні, де знаходиться анексований український Крим. Аж раптом виникає потепління, раптом Путін реалізує свій сирійський сценарій, зокрема і щодо турецької проблеми, адже Путін не лише втручанням в Сирію намагається вирішити питання в відносинах з Заходом: він підігрує й турецької стороні», - пояснює Даниленко.

За словами експерта, сьогоднішня міжнародна політика переживає період турбулентності, і перехід від союзництва до супротивної сторони відбувається дуже швидко.

«Немає зараз остаточно сформованих союзів, немає остаточно сформованого військового партнерства», - констатує наш співрозмовник.

У той же час політолог звертає увагу на те, як останнім часом змінилась позиція України щодо захисту своїх інтересів, і це яскраво демонструє ситуація з законом про освіту.

«Позиція України щодо цього закону доволі тверда. Далі — візит президента в Туреччину, яка нам видається останнім часом союзником Росії. Потім позиція українських делегатів в ПАРЕ, обрання трьох українських депутатів... В ПАРЕ Україна посідає все більше ключових посад, і до неї все більше прислуховуються. Ось ці три факти демонструють, що вище керівництво України, проводячи таку політику, відчуває, що ми маємо надійну підтримку ключових держав світу на цей період. Ця динаміка не є остаточною. Вона, звичайно, полягає в тому, що вище керівництво України відчуває підтримку ключових гравців», - резюмував наш співрозмовник.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Україна і Туреччина домовилися про скасування подвійного оподаткування між країнами.