Чи може Україна вчинити з МВФ так, як це зробила Польща
17.10.2017 12:26

Для того, щоб наздогнати розвинутій світ, українській економіці треба зростати мінімум на 10% в рік. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомив заступник головного редактора порталу PoloNews, доцент кафедри філософії Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана Євген Білоножко.

Коментуючи намір Польщі відмовитися від кредитної лінії Міжнародного валютного фонду вартістю $ 9,2 млрд, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, для цього мають бути показники економіки, які вказують на те, що держава не потребує кредитів. Всі розуміють, що кредити беруться в тому випадку, коли є необхідність в операційних коштах для функціонування економіки, або коли взагалі немає коштів для функціонування економіки. Польщі кредит не потрібний, ніхто його не бере».

«Варто зазначити, що показники польської економіки вказують на те, що цих коштів економіка додатково не потребує (так зазначив польський віце-прем'єр). А це означає, що зовнішній борг Польщі збільшуватися не буде. Це прописні істини будь-якої економічної діяльності», - додає експерт.

Що стосується кредитної історії України, то Білоножко каже наступне: «Йде війна. Якщо йде війна, то велика частина економічних ресурсів - а в випадку України це майже 20% - скеровано на армію. В Україні не мілітаризована економіка, відповідно, не все на фронт, не все для фронту. Тому так чи інакше, ми змушені, зростаючи на 3% в рік, кредитуватися».

За словами співрозмовника видання, для того, щоб наздогнати розвинутій світ, нам потрібно зростати мінімум на 10% в рік.

«Такі показники можливі тільки при інвестиційній привабливості країни. Зрозуміло, що в стані війни - чи гібридної, чи з частиною окупованої території і терористичною загрозою всередині країні - це неможливо. Тому тут очевидні речі. Окрім реформування та боротьби з корупцією, необхідно перш за все закінчення військових дій», - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Польща має намір відмовитися від кредитної лінії Міжнародного валютного фонду вартістю $ 9,2 млрд.