Економіст розповів про вигадку української влади, в яку майже всі повірили
18.10.2017 13:22

Те, що МВФ вимагає підвищити ціни на газ, є не більше, ніж вигадкою української влади. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

За словами нашого співрозмовника, МВФ ніколи не опускається до рівня вимог на кшталт підвищення цін або тарифів. Фонд вимагає лише платоспроможності державного бюджету.

«Те, що МВФ вимагає підвищити ціни на газ, є не більше, ніж вигадкою української влади. МВФ — це фінансова організація, яка дає гроші, і він вимагає тільки одного — платоспроможності державного бюджету. Як цієї платоспроможності досягає країна — це вже справа уряду і влади країни. МВФ може тільки рекомендувати, підказувати, як досягти цієї платоспроможності державного бюджету, як не допускати надмірного дефіциту бюджету. Він може тільки радити і рекомендувати. А те, що українська влада з року в рік не бачить, що “Нафтогаз України” — це є найкрупніша корупційна схема, це не є провина МВФ, це провина українських урядів. Тому звичайно, що і зараз влада напередодні чергового підвищення цін в інтересах енергомонополій України буде це підвищення аргументувати, що нібито це вимога МВФ», - пояснює економіст.

За словами Андрія Новака, на сьогоднішній день дефіцит державного бюджету на 2017 рік не перевищує 3% ВВП, що є допустимою загально прийнятою світовою нормою.

«В проекті бюджету на наступний рік цей дефіцит номінально не зменшений, але по відношенню до зростаючого ВВП частка дефіциту зменшилась до 2,5%. Тому поки що немає ніяких небезпек того, що державний бюджет України є неплатоспроможним», - констатує наш співрозмовник.

Раніше повідомлялося про те, що переговори про новий транш МВФ для України провалилися. Фонд вимагає підвищити ціни на газ.