«Промоакція» під Радою та провал трьох законопроектів: що відбувається насправді
20.10.2017 13:18

Вчора Радою не були прийняти три законопроекти. І на це є об'єктивні причини. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів політичний експерт, колишній нардеп Тарас Чорновіл.

За словами нашого співрозмовника, зараз під стінами Верховної Ради відбувається «промоакція однієї політичної сили, під яку частина інших політиків намагаються підліпитися в надії, що це їм дасть якусь перспективу».

На думку Чорновіла, підбір вимог, які були озвучені, є вінегретом абсолютно з різних сфер, більшість з них не є суспільно значними.

Що ж стосується конкретно законопроектів, які вчора не були прийняті, то політолог зазначає наступне: «Вчора не були прийняти три законопроекти. Першій — Юрія Мирошниченка, який є по суті прихованою мажоритаркою. Цей законопроект не мав майбутнього, але зрозуміло, що він розмивав певне поле депутатів, тих, хто може проголосувати, тому що той же самий Опозиційний блок був в схемі до такого варіанту, цей варіант могли підтримати досить багато мажоритарників, тому що для них він повністю прийнятний».

Другим, продовжує Тарас Чорновіл, є «законопроект Тимошенко».

«Це закон, про якій взагалі соромно говорити. Його основна проблема полягає в тому, що відкриті списки не стільки для виборців, скільки для лідерів партій. Це ще більше закриття від людей, тому що люди проголосують, когось виберуть, а потім лідер партії, яка розставила на перші місця якихось знакових постатей, якихось аналітиків, громадських діячів, уже після виборів, коли вже затвердили партійний список, в тому числі з тим черговим порядком, в якому вони були виставлені — не голосували за якогось 225-го, якій є відвертим корупціонером, навіть не дивилися на нього, а голосували, скажімо, за п'ятого, якій є громадським активістом чи помітною постаттю тощо — так от лідер партії має можливість 225-го поставити на місце п'ятого. Це є абсолютна протилежність не то що до відкритих партійних списків, а взагалі протилежність до конституційного права громадян», - зазначає експерт.

Що стосується третього законопроекту, який пов'язують з ім'ям Віктора Чумака, то, продовжує аналітик, цей проект готувався ще колись в коаліції та стояв у плані фракції БПП.

«Він відповідає закону однієї з форм відкритих списків — це є регіональні відкрити списки з правом преференцій, які надаються виборцям. Я не впевнений, чи він буде дуже дієвим, але тут, принаймні, немає заперечень», - констатує співрозмовник видання.

За словами політолога, рішення основних фракцій зводилося до того, щоб голосувати саме за третій законопроект.

«Але перспективи у нього могли бути лише в одному випадку — якби не було жодних альтернативних законопроектів. Принаймні, законопроекту Тимошенко, який умисно розмивав це поле. Згадайте 2006-2007 рр. з проплаченими списками Тимошенко. Так ось вона умисно блокувала, зрозуміло чому», - каже Тарас Чорновіл.

«На наступному пленарному тижні буде відпрацьовано інший варіант — спроби двох виборчих кодексів, в яких, крім всього іншого, є система виборів до ВР. От будемо дивитись, які виборчі системи зафіксовано в цих кодексах. Я щось підозрюю, що Писаренко набагато ближчий до Мирошниченка, тобто прихована мажоритарка. А у Парубія, напевно, ближчий до Чумака і інших, тобто більш-менш реальні відкриті списки. Якщо пройде Парубія, то, в принципі, та теза, про яку всі говорили — за відкриті списки, вона спрацює», - резюмував співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Верховна Рада відхилила всі три проекти, що передбачали внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів України".