5 вагомих причин не залишати на ніч телефон біля ліжка
21.10.2017 12:21

Зі смартфоном ми не розлучаємося ні вдома, ні на роботі, і під час сну багато людей кладуть його поруч з ліжком або під подушку.

Наскільки це нешкідлива звичка? І взагалі, чому людина так прив'язана до своїх гаджетів?

Багато хто дійсно бояться, що пропустять щось важливе, поки сплять. Раптом у друзів-опівнічників щось трапиться або просто щось дуже цікаве захочуть повідомити, а ти дізнаєшся про це в числі останніх.

Звичка ставити таймер як будильник теж вельми поширена. А раз він задзвенить вранці, «краще», щоб був поруч, під руками.

Негативні наслідки

Стреси і порушення сну. Звідси і тривожність: ми підсвідомо чекаємо, що хтось подзвонить, кине СМС, багато хто намагається прокинутися трохи раніше дзвінка побудки, щоб не будити інших і самим не здригатися. Тривожність накопичується, ми починаємо прокидатися по кілька разів за ніч, порушення сну переростають потім у справжнє безсоння, болісне, виснажливе, з головними болями, втомою, втратою працездатності, дратівливістю.

Електромагнітні хвилі. Подібні проблеми ускладнюються ще й від того, що нам серйозно заважають електромагнітні випромінювання. Всесвітня організація охорони здоров'я провела масштабні дослідження, які підтвердили реальність шкоди для здоров'я від цих хвиль. В першу чергу, ці випромінювання впливають негативно на серцевий ритм, а також заважають іншим процесам саморегуляції організму. Збиваються біоритми, організм перезбуджується. Звідси - нічні кошмари і денні стреси.

Безпліддя та інші небезпечні хвороби. За даними тієї ж ВООЗ тривалий час перебування поряд з мобільниками здатне спровокувати онкологічні захворювання, а у чоловіків вони призводять до ослаблення статевих функцій, до імпотенції, а то і до безпліддя.

Втрата слуху. Напевно у деяких ваших знайомих є звичка засинати з навушниками, слухаючи музику або якусь «корисну» інформацію по телефону або комп'ютеру. Крім уже названих електромагнітних хвиль тут діють ще й звукові. А це - величезний ризик втрати слуху. Вже зафіксовані сотні випадків значного ослаблення або повної втрати слуху, причиною яких явно було «передозування» використання навушників.

Порушення зору. Медичні дослідження незаперечно доводять: випромінювання від екрану наших «любимчиків» не тільки нервують, дратують нервову систему, а й негативно впливають на зір. Коли ми досить регулярно дивимося на яскравий екран в темряві або просто бачимо його відблиски, очі сильно страждають.

Що робити?

Уникнути негативних наслідків найпростіше, вимкнувши мобільник на ніч. Хоча цей кардинальний спосіб використовують далеко не всі. Або, як мінімум, відключайте інтернет, вже випромінювання буде менше.

Є вихід простіше, хоча він і менш ефективний: хоча б приберіть телефон подалі. Мінімальна відстань - півтора-два метри, краще - далі. А будильник, по можливості, використовуйте звичайний, а не на телефоні, хоча б підхоплюватися вночі будете не до мобільника.

Ні в якому разі не залишайте під подушкою телефон, поставлений на зарядку. Не раз бували випадки, коли від них било струмом або відбувалося замикання і загоряння. Зафіксовані і смертельні випадки.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.