Історія 100-річної давнини: чому українці підтримали більшовиків і що їх змусило змінити точку зору
25.10.2017 12:32

УНР свого часу наробила багато помилок, і велике число українців 100 років тому підтримало прості й зрозуміли гасла більшовиків. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA розповів журналіст, медіаексперт Юрій Луканов.

За словами нашого співрозмовника, 100 років так званої Великої Жовтневої соціалістичної революції, або, простіше кажучи, жовтневого перевороту, - це насправді фантастична дата.

«100 років — це хорошій привід для дискусії про те, що це було і що воно принесло народам СРСР, зокрема Україні. Бо, наприклад, у німців була широка дискусія з приводу денацифікації, якім чином вони її провели, а у нас декомунізація досі не відбулася. Тому хоча формально СРСР не існує, але в головах дуже багатьох наших співвітчизників залишились серп і молот і червона зірка, я маю на увазі уявлення, які були нав'язані більшовиками, патронатне мислення, що хтось має за нас вирішити, хтось зробити і т.д. І звичайно, відбувається “ленінопад” — повалення комунистичних пам'ятників, вулиць комуністичних. Це важливі речі, звичайно, і я би сказав, що це робить влада, але ініціатором виступив народ. Але знов-такі, дуже велика частина цього народу досі не розуміє, що це таке, тому дуже шкода, що широка дискусія не відбулася», - каже експерт.

«Я вчора написав у себе на Фейсбуці, що хочу привітати комуністів з тим, що комунізм такі відбудеться, але не шляхом пролетарських революцій, як це намагались зробити вони, проливши моря крові, а шляхом якраз досягнень капіталізму, якій рано чи пізно приведе до того, що послуги, необхідні для життя, будуть коштувати або копійки, або взагалі будуть безкоштовними. Ми вже зараз маємо ситуацію, що якщо раніше більшість годувала меншість, так звану еліту, то сьогодні меншість може нагодувати більшість завдяки розвитку технологій і таке інше», - додає Луканов.

За словами журналіста, з настанням «комунізму» повстає нова проблема: що робити, чим займатися людству.

«Якщо люди не потребують напружувати мозок для заробітку грошей, для виживання, то їм же треба чимось займатися, окрім народжування дітей. Ось чим буде займатися людство — це дуже велике питання, це цивілізаційний виклик, на якій треба буде шукати відповідь в зв'язку з комунізмом. Звичайно, не з таким комунізмом, яким його уявляли більшовики»,- зазначає експерт.

На жаль, констатує журналіст, українці брали в участь у жовтневому перевороті, в тому числі на боці більшовиків.

«Звичайно, значною мірою це була агресія з боку російських більшовиків, але знаходились серед них і українські більшовики, які це підтримували. Так що, на жаль, були, з одного боку, сили, які воювали за незалежну Українську республіку, а з іншого, були й ті, хто боровся разом з більшовиками», - каже співрозмовник видання.

Луканов також нагадує, що син Михайла Коцюбинського Юрій був більшовиком.

«УНР наробила багато помилок, а більшовики висували прості і зрозуміли гасла, і велика кількість народу підтримувала ці самі прості й зрозуміли гасла. Хоча, з іншого боку, коли наш народ відчув вже всі «чарівності» більшовицької влади, то по всій Україні спалахували повстання. Найбільш лютими опонентами більшовиків були бійці з Холодного Яру. Там війна тривала декілька років під гаслом “Воля або смерть”, і дуже багато українських селян вибрали смерть. Так що, з одного боку, підтримували, а з іншого дуже опиралися більшовицької владі», - зазначає Юрій Луканов.