Сиротюк про замах на Мосійчука: У зоні ризику тепер не тільки відомі політики
26.10.2017 12:02

В країні є постійно діюча мережа російської агентури, яку ніхто не ліквідує. А якщо ця мережа є, то вона буде діяти в будь-який момент на власний розсуд. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, правого народний депутат України 7 скликання Юрій Сиротюк.

Коментуючи замах, що було скоєно на українського нардепа Ігоря Мосійчука у Київі, наш співрозмовник зазначає наступне: «Перше, що треба розуміти, коли аналізуєш будь-яку ситуацію, що в Україні йде війна, що проти нас триває агресія з боку РФ. Друге — те, що наш супротивник використовує у війні терористичні методи. Тобто ми живемо в умовах постійної терористичної загрози. Відповідно в Києві з періодичністю не рідше ніж раз на місяць відбуваються гучні теракти в центральній частині міста».

«Що робить держава Україна, щоб убезпечитись від тих терактів? На жаль, ми можемо констатувати, що взагалі нічого не робить. Тільки минулого року понад близько 1,5 млн громадян РФ, ймовірних терористів, спокійно проїхали на територію України. Тобто у нас навіть немає жодної сегрегації людей, які перетинають кордон з боку країни-агресора — ані візового режиму, ані будь-якої ідентифікації людей. З підробним паспортом будь-хто, в тому числі і терорист, може проникнути на територію України. Це звичайно посилює терористичну загрозу», - додає політик.

За словами Сиротюка, в умовах, навіть коли немає війни, а є напруженість між країнами, обмежується дипломатична діяльність: обмежуються відносини, висилаються дипломати, а для громадян країни, з якою воюють, вводяться додаткові обтяження щодо перетину кордону.

«Цього в Україні взагалі не зроблено. Відповідно, в Україні з початку війни офіційно, під прикриттям дипломатичних установ діють диверсійні центри. Досить часто поступає інформація, що під прикриттям церкви російського патріархату діють російські терористи. Вже декілька разів була інформація, що російські терористи приховуються в Почаївській лаврі. Тому, на жаль, країна нічого не робить, щоб мінімізувати можливості терористичних актів, і це ключова проблема», - констатує співрозмовник видання.

Також Сиротюк звертає увагу на той факт, що за останні три роки ми жодного разу не чули про розкриття будь-якої шпигунської чи терористичної мережі.

«Ми, звичайно, чули нещодавно, що на якихось двох убогих людей повісили всі теракти в країні. Я дивуюсь, чому на них ще не повісили замах на Столипіна і вбивство Степана Бандери. Але це смішно. Ми розуміємо, що в країні є постійно діюча мережа російської агентури, яку ніхто не ліквідує. А якщо ця мережа є, то вона буде діяти в будь-який момент на власний розсуд, тому що тероризм є одним із способів ведення війни Росією», - каже експерт.

«Я звичайно, не хотів би обмежуватися цією однією версією, тому що я не є слідчий і не маю доступу до бази цього слідства, але коли ми розглядаємо ситуацію, то в умовах невирішення тих проблем, про які я говорив, ми в небезпеці від терористичних актів. Більш того, за три роки наші спецслужби так і не були відчищені від російської агентури. Ми пам'ятаємо, що Янукович наводнював українські спецслужби, Збройні сили російською агентурою. За три роки ми так і не чули якихось гучних арештів в Генштабі та СБУ. Не проведена до кінця люстрація силових структур, не здійснено переатестацію на детекторі брехні. Тобто фактично ми живемо в умовах, коли наш опонент в будь-яку хвилину може використовувати весь арсенал заходів, в тому числі терористичних. А Україна у відповідь нічого не робить, заплющує на це очі. Каже, що у нас війни немає, що у нас АТО виключно на території Донецької і Луганської областей», - констатує Сиротюк.

Також наш співрозмовник наголошує на тому, що в Україні зовсім немає системи підготовки цивільного населення.

«Наших дітей ні разу не вчили, як уникати цих загроз, що робити у випадку теракту чи повітряного обстрілу. Тобто суспільство живе і почуває себе, як в цілком спокійній країні», - пояснює експерт.

«Що ми бачимо останні півроку від вбивства Шеремета? Вбито відомого журналіста в центральній частині міста. Потім вбито представника спецслужби високого рівня знову ж в центральній частині міста. Розстріляний один з добровольців на Бесарабці. Тепер біля одного з телеканалів, якій належить міністру МВС, проведено такий терористичний акт. Це насмішка над силовими структурами країни. І, чесно кажучи, вже треба б було проводити якісь кадрові рішення, тобто хтось мав би нести за це відповідальність», - каже Юрій Сиротюк.

За словами експерта, якщо не буде кадрових змін і не буде змінено глобальну політику, ніхто в Україні не буде в безпеці від терористичних актів.

«І це стосується не тільки якихось відомих політиків, а й будь-якої людини, яка буде проходити повз і може загинути», - резюмував політик.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA раніше повідомляло про те, що під час вибуху біля студії каналу Espreso.TV ввечері 25 жовтня в Києві постраждали п'ятеро людей.