Чи стане Путін «миротворцем» на Донбасі: військовий експерт розповів, хто прийматиме рішення
14.11.2017 08:34

На жаль, Україна сьогодні не є основною державою, яка приймає якісь рішення в вирішенні «миротворчого» питання. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український військовий діяч, генерал-полковник Анатолій Лопата.

Коментуючи повідомлення секретаря РНБО Олександра Турчинова про те, що Російська Федерація почала стягувати до кордону України військові сили, які хоче «перефарбувати» під миротворців ООН, наш співрозмовник зазначає наступне: «Такі розмови давно йшли, і РФ, наскільки мені зрозуміло, запропонувала свій варіант миротворчої діяльності у зоні конфлікту. Суть у тому, що Росія не визнає своєї агресивної суті. Вона відхиляє присутність своїх військ на території України. Але це її думка, і вона наполягає на тому, щоб вона була присутньою серед країн, які будуть комплектувати миротворчі сили. Нам це, звичайно, неприйнятно. Україна відстоює інший проект миротворчої діяльності світової спільноти на теренах України. І вона полягає насамперед на тому, що Україна визнає РФ агресором, а агресор не може бути миротворцем у таких справах».

За словами експерта, те, що РФ хоче зробити зі своїх військ миротворчі сили, - цілком зрозуміла позиція.

«Це її позиція, але це неприйнятно для української сторони, і це бачать всі. Але, на жаль, Україна сьогодні в вирішенні цього питання не являється основною державою, яка приймає якісь рішення. Україна залежить від рішення інших держав. Хто буде приймати рішення? Рішення будуть примати США і країни, які на сьогодні передують в Європі. Це насамперед Німеччина, Франція і Великобританія. Це питання буде винесено на Раду безпеки ООН. Тому вирішення цього питання попереду», - каже експерт.

«Україні треба зробити дуже багато, щоб переконати лідерів світової спільноти, щоб переконати, що такій варіант для України не підходить», - додає Анатолій Лопата.

Нагадаємо, згідно з повідомленням секретаря РНБО Олександра Турчинова, Російська Федерація почала стягувати до кордону України військові сили, які хоче «перефарбувати» під миротворців ООН.