Ігор Семиволос розповів, як пухнаста Білорусь може стати для українців вовком у баранячій кожушині
20.11.2017 14:27

Білорусь намагається реалізувати свої власні інтереси, які полягають в посиленні суб'єктності самої Білорусі. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

«Білорусь пропонує свої майданчики для переговорів, намагаючись таким чином продемонструвати свій начебто нейтральний статус. З другого боку, ми чудово розуміємо, що Білорусь об'єктивно перебуває в зоні серйозного впливу Росії і жодні зовнішньо-політичні рішення не приймаються без оглядки на РФ. В даному випадку, цілком можливо, що далеко не всі рішення узгоджуються з Росією, але, скоріше за все, приймаються, оглядаючись на Москву», - вважає наш співрозмовник.

Коментуючи дії білоруських спецслужб, котрі затримали ще одного українського громадянина, Семиволос зазначає, що це вже не перший випадок, на жаль, коли на території Білорусі затримуються українці, і це свідчить про те, що російські спецслужби працюють в дуже тісній зв'язці з білоруським КГБ.

«По суті, це єдина структура. І очевидно, що Україна має робити висновки. По-перше, попереджати українців, які перебувають на території Білорусі, про небезпеку. А друге, можливо, очевидно мають робитися кроки у відповідь, тому що далі вже ситуацію не можна ігнорувати», - додає експерт.

На думку нашого співрозмовника, ніякого нейтрального статусу Білорусь не має.

«Під сумнів можна ставити й питання майданчику для переговорного процесу, хоча, відверто кажучи, це набагато складніше реалізувати — позбутися цього майданчику. І очевидно, що з огляду на всі обставини, ми повинні розглядати Білорусь як, можливо, потенційного ворога», - резюмував Семиволос.

Нагадаємо, що нещодавно білоруські спецслужби затримали ще одного громадянина України, про це повідомляв glavcom.ua