Соціолог Ірина Бєкєшкіна розказала, як в Україні можна поліпшити демографічну ситуацію
24.11.2017 12:47

Справитися з демографічною кризою в українському суспільстві можна, потрібні лише іноземні інвестиції. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповіла соціолог Ірина Бєкєшкіна.

Коментуючи заяву Держстату про те, що населення України скоротилося до 42,3 млн осіб, наша співрозмовниця зазначає: «Тут все очевидно. Це тенденція не тільки України. Наприклад, якщо взяти ту ж, на наш погляд, благополучну Польщу, то після її вступу в Шенгенську зону і після того, як її кордони стали відкритими, 10% працездатного населення виїхало працювати в більш благополучні країни. І власне те, що в тій же Польщі зараз чимало вакансій для українців, що, принаймні 1,5 млн наших громадян вже там працюють, очевидно, що легально, бо зараз в Варшаву можна приїхати по певних спеціальностях і отримати робочу візу, то ці місця звільнили поляки. Тобто, це не є унікальна взагалі специфіка України. Люди їдуть туди, де вони можуть, як мінімум, більше заробити, або, як максимум, їм буде там краще жити».

На думку соціолога, рецепти для покращення демографічної ситуації в нашій країні універсальні.

«Треба створити такі умови, щоб людям хотілося жити і працювати в Україні, тому що якщо є нормальна робота, то жити також буде краще, тим паче, що усі звикають до свого житла, коли поруч є родичі, друзі, знайомі, бо з дому їхати — це завжди досить складно, це стрес. Тому треба створити необхідні для цього умови, а значить, у першу чергу, треба підняти економіку, без цього ніяк», - зазначає експерт.

Бекешкіна вважає, що зарплати українців абсолютно не конкурентноздатні. Але підняти економіку з колін можна і дуже просто.

«Треба відкрити простір для економічного розвитку, а значить потрібна конкуренція. Все елементарно. Але в наших умовах це надзвичайно складно, бо конкуренції заважає монополія фінансово-олігархічних кланів, яким вона абсолютно не потрібна», - переконана соціолог.

На думку нашої співрозмовниці, для того, щоб економіка розвивалась, нам вкрай потрібні інвестиції, які легко можна залучити з-за кордону, бо у нас освічена, але дешева робоча сила,яка навіть більш дешева, ніж в Китаї.

«Згадайте, як розквітла Піднебесна на іноземних інвестиціях! Але у нас немає правового забезпечення цих інвестицій і власності. Коли 2 роки тому міністр юстиції говорив, що 80% рейдерських захоплень були успішними — ну це що?! Це просто коли у вас з кишені гаманець виймуть? Це кримінальна справа. А якщо на ваше підприємство якісь люди прийдуть в балаклавах і займуть ваше підприємство, то що кажуть? Звертайтеся до суду. Ну кому ж це потрібно? Крім того, не всі інвестори звикли давати хабарі для того, що “змазувати”, аби просунути справу», - констатує Бєкєшкіна.

Соціолог впевнена, що в Україні є багато місць, куди можна вкладати інвестиції, але поки в нас не буде змінена система економічного панування фінансово-олігархічних груп, то нічого не буде, і люди будуть бігти.

«У тих людей, які зараз тримають економічну, а отже і політичну владу, тому що партії у нас теж ґрунтуються на цих групах, існує відносна демократія, свобода слова, і певна конкуренція, хоча економічні сфери впливу поділені. Так ось, саме в цих людей має бути якесь відчуття, хоча б нюх на майбутнє. І тільки тоді, коли українці будуть бачити можливість реалізування в Україні, вони будуть залишатися, а задля цього повинен бути певний стимул, яким сьогодні є безвізовий режим. Хоча, з одного боку, він не дозволяє працювати, але ж цілком можливо енергійним активним людям поїхати за кордон по цій візі, пошукати собі роботу, а потім офіційно звертатися за робочою візою і їхати працювати», - резюмувала наша співрозмовниця.

Нагадаємо, раніше Держстат повідомив про те, що заявив населення україни скоротилося до 42,3 млн осіб