Гавриш: НАБУ і САП стали серйозною загрозою для другого терміну президента
06.12.2017 12:24

Президент не тільки не зацікавлений в проведенні антикорупційного штурму в Україні, він взагалі не зацікавлений у тому, щоб в Україні існували реальні антикорупційні органи. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

Коментуючи протистояння НАБУ та ГПУ, наш співрозмовник зазначає наступне: «Генеральна прокуратура є політичним органом президента України і виконує політичні завдання - як мінімум, обмежити можливості свободи його конкурентів, а в кращому випадку знищити їх і не допустити до участі в повноцінній політичній боротьбі».

«Що стосується Антикорупційного бюро Антикорупційної прокуратури, то ці органи, хоча вони є в структурі Генеральної прокуратури, вони не залежать від Генпрокурора і повністю керуються із вашингтонського офісу та підтримуються відповідними радниками Держдепу та Конгрессу. Вони, у свою чергу, поставили перед собою мету використати Антикорупційні прокуратуру і бюро для того, щоб зменшити вплив корупції на політичну систему України та унеможливити розширення корупції в системі державного управління», - пояснює експерт.

Попри все, продовжує Гавриш, корупція є базовою системою, яка фактично легалізована у вигляді формування всіх без виключення вертикалей влади.

«Саме корупція привела до ліквідації системи стримання противаг, оскільки вона дозволила підпорядкувати формуючі центри впливу тільки президентові. З іншого боку, підкуп чиновників та політиків використовується для того, щоб тримати їх на компроматі і водночас на корупційній голці для управління ними. І з третього боку, корупція стала способом прийняття всіх рішень, оскільки саме корупційний податок, якій сплачується в Україні, став основою формування всіх без виключення рішень», - каже наш співрозмовник.

Таким чином, констатує експерт, ситуація перетворила менше-більше строгу систему управління, яка була створена при Кучмі, на ситуацію хаосу, яка зараз є некерованою.

«Ми бачимо ріст організованої злочинності, ми бачимо кількість конфліктів, в яких беруть участь силові структури. Силові структури завдяки корупції перестали виконувати свої функції. Ми втратили правоохоронну систему повністю, вона теж перейшла в політико-корупційний режим існування. В зв'язку з тим Антикорупційна прокуратура і НАБУ є великою загрозою для логіки президента обратися на повторний термін, оскільки президенту будуть закидати про його корумпованість. І саме антикорупційні органи мають фактичний матеріал, якій може стати вибухом неймовірної сили не тільки всередині українського суспільства, але й вибухом для Заходу», - каже Гавриш.

«Адже саме антикорупційні органи в даному випадку, розслідуючи низку корупційних справ проти високопосадовців, дали можливість крупним розслідувальним центрам на Заході і журналістам виступити з досить різкими оцінками дій української влади», - додає український політик.

Таким чином, констатує експерт, НАБУ і САП стали серйозною загрозою для другого терміну президента.

«Та незграбність і непрофесійність, з якою діяли підпорядковані безпосередньо президенту політико-правоохоронні структури ГПУ, СБУ, навіть поліції, продемонстрували зайвий раз, що президент не тільки не зацікавлений в проведенні антикорупційного штурму в Україні, а що він взагалі не зацікавлений у тому, щоб в Україні існували реальні антикорупційні органи. Його основне бажання — зробити їх ручними, направити проти своїх опонентів і тримати під контролем всю ситуацію. Саме з цих причин президент всіляко уникає розмові прийняття рішення щодо створення Антикорупційного суду», - додає Степан Гавриш.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Національне антикорупційне бюро вважає, що генпрокурор Юрій Луценко заявами щодо «незаконності роботи» агентів санкціонує наступ на незалежність НАБУ.