Прізвища, видання і факти: Чайка розповів, що думає про скандальний список CPJ
15.12.2017 12:20

Будь-яка влада тисне на журналістів. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український журналіст, ведучий політичного ток-шоу «5 копійок» Роман Чайка.

Коментуючи дані дослідження Комітету із захисту журналістів (CPJ), згідно з якими Україну вперше внесли в список країн, де заарештовують журналістів за професійну діяльність, співрозмовник видання зазначає наступне: «Я пам'ятаю дуже цікаві випадки в період 2014-2015 рр. До таких штук зараховувала Дуня Міятович, наприклад, спецкорів каналу “Лайф”, колі він називався “Лайф ньюс”. Хлопчики перевозили ПЗРК, їх взяли, а потім піднявся хай, що журналістів кинули за грати. Якщо такі факти там фіксуються в стилі Дуні Міятович, то хай перечитають історію Дюранті і хоча б коротенько замітку про корисних ідіотів».

«Я би хотів почути факти про переслідування, за які ми потрапляємо в цей список — я би хотів прізвища, видання і факти. Чи зараховують клоунаду телеканалу News One, сформованого в 2014-м Рабіновичєм і Мураєвим для того, щоб зібрати там паноптикум псевдожурналістів. Якщо там журналістами є Надя Савченко, Пиховшек, Кива, Мураєви і Червоненкі, то які це журналісти?», - додає Чайка.

За словами експерта, йому особисто невідомі факти переслідування колег, які могли б посприяти включенню України до цього списка.

«Тиск є. Будь-яка влада тисне на журналістів, оскільки у нас немає електронних ЗМІ, які є по формулі громадського, по формулі абонентів, по формулі споживача інформації, якій за неї платить тільки для того, щоб мати якісну інформацію, а не інформацію з носіїв, які є дотаційними. На дотаційних власників так чи інакше чи самі власники або через політичну силу, з якою вони крокують на даний момент по освоєнню бюджету, завжди вчиняють певного виду тиск. Наприклад, цей тиск є опосередкований: таких-то ми не кличемо, бо вони озвучують якусь фігню, давайте ми їх не будемо висвітлювати, для того в них є свої рупори, або давайте ми про це не будемо говорити, а поговоримо про інше. Тобто форма заміни інформації це теж форма цензури, але зовсім не тиск, про якій говориться», - пояснює журналіст.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Україну вперше внесли в список країн, які заарештовують журналістів за професійну діяльність.