Гончар: В цьому році уряд відстояв непідвищення ціни на газ, але у 2018-му все буде інакше
18.12.2017 13:53

В наступному році підвищення ціни на газ відбудеться, адже воно є необхідним і раціональним. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

На думку нашого співрозмовника, той факт, що в наступному році відбудеться підвищення тарифів на тепло, газ та електроенергію, сумнівам не підлягає.

«Важливо, що цього року уряд відстояв непідвищення ціни на газ попри намагання монополістів і МВФ добитися цього. Об'єктивно в наступному році існує необхідність підвищення ціни на газ, тому що власне, поки існує паритет з імпортованою ціною, підвищення має відбуватися. Оскільки ціна імпортованого газу зростає, то власне виникає необхідність коригування ціни на газ в бік підвищення», - пояснює Гончар.

«Але щодо рівня підвищення ціни на газ — 20% чи 2%. В рік, що минає, теж були намагання — хтось хотів на 30 з гаком відсотків підняти, хтось на 18%. Це пов'язане з різним трактування формули, яка має місце. І я думаю, що ці різночитання так само матимуть місце і наступного року», - додає економіст.

За словами нашого співрозмовника, для нас паритет з імпортною ціною не є 100%-во виправданим.

«Ми не є чисто імпортером природного газу, ми зараз переважною мірою споживаємо газ власного видобутку: фактично 2/3 газу, що ми споживаємо, на відміну від ситуації, яка була років 5-7 назад, коли фактично 70% газу, що споживається, був газ імпортований. І ось за такою логікою, що Україна споживає імпортований газ, переважно чи повністю. Країні Балтії, чи Словаччина, Болгарія повністю споживають імпортований газ, то тут паритет з імпортною ціною цілком логічний. В випадку з такими країнами, як, наприклад, Румунія, Україна, цей паритет не виглядає однозначним. Румунія фактично повністю покриває свої потреби за рахунок газу власного видобутку, і тільки цього року у них з'явилося знову трохи імпорту. У нас переважає газ власного видобутку, і він буде збільшуватися в загальному балансі споживання. Тому в формулу має бути здійснене відповідне коригування», - каже Михайло Гончар.

На думку експерта, не повинно бути таких цінових стрибків — на 20-30%.

«Ціна на етапі, поки ми (кілька років це буде тягнутися) не відмовимось від імпортного газу і не перейдемо на газ власного видобутку, буде зростати. Це об'єктивно необхідно, як би це ні не подобалося споживачеві, якій платить за це. Але якраз це необхідне, що вийти на нуль імпорту і тоді відв'язатися от паритету з імпортною ціною, ціною імпортованого газу. Тому тут ситуація така, що, з одного боку, ціну треба підвищувати, бо це означає в тому числі інвестиції в розширення внутрішнього газовидобутку з цим, щоб потім, коли ми вийдемо на повне власне газозабезпечення, то ця ціна піде вниз, як за рахунок того, що це газ власного видобутку, так і за рахунок збільшення конкуренції на газовому ринку.

Тому ситуація виглядає таким чином, що наступного року підвищення ціни на газ відбудеться. Воно є необхідним і раціональним. Питання в тому, на скільки воно відбудеться? Ось тут, я думаю, що будуть знову ламатися списи», - каже експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що в 2018 році тарифи на газ можуть підвищитися на 19%, а на тепло, гарячу воду та електроенергію – на 20%.