Економіст Боярчук прикро вразив тих, хто радів підвищенню мінімалки
21.12.2017 11:25

Останні півроку безробіття в Україні зростало. І основна причина - це впровадження мінімальної зарплати. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

За словами нашого співрозмовника, статистика Служби зайнятості щодо кількості безробітних в Україні не зовсім відповідає реальності.

«Це просто люди, які зареєструвались. Є багато об'єктивних обмежень для того, щоб зареєструватись. Як правило, ця цифра особливо нічого не відображає. Деколи в примусовому порядку відмовляють від реєстрації. Але все пов'язане з адміністративними процесами, а не економічними», - зазначає економіст.

«В будь-якій економіці відбуваються два процеси - створення робочих місць і руйнування робочих місць. Хтось виявляється неконкурентноздатним і завершує свою роботу, є бізнес, якій зараз вже нікому не потрібний. Хтось, навпаки, знаходить свою нішу і починає. Тобто це два протилежних процеси: вони, як правило, відбуваються водночас. Тому один хтось каже, що “я бачу, навпаки, що створюються робочі місця”, працюючи в одному секторі, інший каже, що “я бачу, що вони руйнуються”. Це нормально. І саме агрегована статистика повинна показувати, що відбувається в сумі», - додає Боярчук.

За словами експерта, якщо економіка зростає і розвивається, то процес створення робочих місць набагато активнішій і швидший, ніж процес руйнування, і тоді рівень безробіття зменшується.

«Якщо ситуація погана, то кількість робочих місць, які створені, набагато менше робочих місць, які були зруйновані, тоді безробіття росте. За останні півроку безробіття зростало. І основна причина для такої тенденції — це впровадження мінімальної зарплати. Тобто ми бачимо, що економіка зростає, але процес руйнування робочих місць, пов'язаний з подвоєнням зарплати, був набагато більш агресивний, ніж поява робочих місць, він його не перекривав. Але це моя думка, це не є щось доведене. Для того, щоб це довести, треба ще проаналізувати, перевірити різні гіпотези», - резюмував співрозмовник видання.

Нагадаємо, згідно з даними Державної служби статистики, рівень безробіття в Україні за підсумками листопада 2017 року порівняно з жовтнем збільшився на 9,6% - до 309 тис. осіб.