Фаріон про закінчення 2017 року: У нас народився політичний Карлсон
28.12.2017 15:05

Україна перебуває в глибокий кризі національного самоусвідомлення і національної ідентичності. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповіла народний депутат України Ірина Фаріон.

За словами співрозмовниці видання, 2017 рік для українців - це рік розплати за свої помилки.

«Закінчуємо рік з фарсом на даху, у нас народився політичний Карлсон. Найжахливіше, коли повторюються трагедії, але не менш жахливіше, коли трагедія стає фарсом. Трагедія вбивства Майдану 2014 року в 2017 році перетворилась на фарс з подання чужинця — це перше. І якщо є люди, які поглинають цей фарс, це означає, що Україна перебуває в глибокий кризі національного самоусвідомлення і національної ідентичності — це друге. Третє — це рік розплати за свої помилки. Можливо, це рік-кульмінація, а можливо, що це розгін у розплаті за свої помилці 2014 року, бо тільки маса, яка не здатна була усвідомити події 2014 року в лютому, здатна була обрати до влади Порошенка і цей парламент. Тепер за це платимо всі, на жаль, бо ми всі в одному човні», - констатує експерт.

У майбутньому, на думку політика, на українців очікує «нещадна боротьба».

«Над якою прірвою не опинилися б українці, вони завжди знаходили в собі сили з цієї прірви вийти, і найяскравіший історичний відрізок часу, коли українці в безумовних історичних умовах знаходили сили далі боротися — це міжвоєнні періоди: 20-ті роки, потім 40-ві. Поразка революції, в 100-ліття якої ми увійшли в 17-му році, насправді народила мілітарну свідомість українців. Саме ця поразка створила УВО - українську воєнну організацію, з якої виросла організація українських націоналістів Бандери, а з Бандери виріс рух Української повстанської армії. Ось це наш теперішній шлях», - зазначає наша співрозмовниця.

Таким чином, констатує депутат, основна війна в 2017 році в нашій країні — це війна з націоналістами.

«А якщо українець нормальний, то він націоналіст. Якщо він недосвідомий, то хай не мене не ображаються, але мені вже байдуже, що там про мене хто говорить, то він тоді у своїх цінностях інший. Тобто Україна має лише один-єдиний шлях здійнятися — це шлях націоналізму. І в цьому немає нічого нового, той шлях пройшла Польща, Угорщина, Чехія, цей шлях проходить Словаччина, цей шлях пройшли країни Західної Європи. Інша річ, що ми запізнилися років на 200, тому що ці країни почали йти шляхом націоналізму починаючи від 17 століття, а ми в 21 столітті не можемо з цим визначитися», - резюмує Ірина Фаріон.