Економіст Юрчишин: Україна залишається як економічно, так й інвестиційно мало привабливою
29.12.2017 14:54

Якщо в 2018 році вдасться продовжувати політику соціальної спроможності, це можна буде віднести до завоювань уряду. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.

«Добре, що у нас є зростання, хоча воно не такого рівня, як очікував і хотів уряд. Так саме інфляція у нас дещо має гірші параметри, ніж того очікував уряд. Тому, на жаль, не вдалося в поточному році досягти, зміцнити фундамент довгострокового економічного зростання. Ці 2% аж ніяк не зможуть нівелювати те падіння, яке було в попередні роки, і поки що, на жаль, Україна залишається як економічно, так й інвестиційно мало привабливою», - констатує експерт.

Але в той же час економіст закликає не забувати те, що відбувся такій важливий крок, як підвищення мінімальної заробітної плати, що дало змогу підвищити заробітні плати загалом.

«Частково це, звичайно, відбилося в інфляції, в збільшенні імпорту, що також тиснуло на гривню. Якщо вдасться продовжувати в 2018 р. політику соціальної спроможності, це можна буде віднести до завоювань уряду. Але це теж є небезпека, бо наступні хвилі підвищення зарплат повинні ґрунтуватися і безпосередньо пов'язані з економічною динамікою, а не лише друкуванням коштів чи перерозподілом коштів в бюджеті», - додає Василь Юрчишин.