Письменник Капранов розповів, як вирішити проблему совкового Нового року
12.01.2018 12:24

Якщо ми Маланку будемо святкувати 31-го, а не 13-го, то ми будемо маланкувати і ходити один до одного в гості з козою, а не з олів'є. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український письменник Дмитро Капранов.

Коментуючи традицію святкування Старого Нового року в Україні, наш співрозмовник зазначає наступне: «Це швидше не Старий Новий рік, а Маланка і Василь. Це щедрування. Це Нового року стосується обізнано, тому що сьогодні українські свята до нас повертаються у вигляді народних традицій і обрядів, і якщо б не те, то цей новий рік давно б ніхто не святкував. Але ренесанс народних традицій привів до відродження Маланки і Василя, яке новим роком, я думаю, ніхто і близько навіть не вважає. Це швидше елемент відродження взагалі всього циклу українських свят. Коляда як основний, період найдовший і найлогічніший, і аж до Водохрещі, і це буде тривати, доки ми не перейдемо взагалі в релігії на Григоріанський календар або на новоюліанський».

За словами Капранова, якщо українці перейдуть на новоюліанський календар, то «спокійно будуть щедрувати 31 грудня, і тоді вже в небуття піде олів'є і «Іронія судьби».

«Якщо ми Маланку будемо святкувати 31-го, а не 13-го, то ми будемо маланкувати і ходити один до одного в гості з козою, а не з олів'є. Перехід на нормальний сонячний календар вирішить проблему совкового Нового року, і все одразу стане на свої місця», - впевнений наш співрозмовник.

Нагадаємо, в ніч з 13 на 14 січня всі бажаючі святкуватимуть Новий рік за старим стилем.