Політолог Яхно пояснила, чому законопроект про деокупацію Донбасу досі в підвішеному стані
16.01.2018 12:15

Минулого року законопроект про забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донбасу не був винесений в другому читанні на розгляд по двом причинам. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Коментуючи намір депутатів розглянути в другому читанні законопроект (№7163) про забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донбасу, експерт зазначає наступне: «По-перше, ми не бачили, які зміни були внесені що до другого читання. Наскільки я розумію, законопроект, якій вносився і був проголосований у першому читанні, має дуже багато різних поправок, у тому числі і ті, що стосуються Криму. Депутат з партії “Укроп” пропонував розірвати дипломатичні стосунки з РФ. Я особисто не бачила варіанту у другому читанні з тими багаточисельними поправками, які були внесені після розгляду комітету».

За словами Яхно, минулого року законопроект не був винесений в другому читанні на розгляд по двом причинам.

«Перша причина — обмін заручниками. І ми знаємо, що це, мабуть, найкраща новина і результат 2017 року, що 73 наші заручники були звільнені, і ми знаємо, що зараз цей процес продовжується, і якщо зараз визначити цей статус, то не ясно, як це вплине на цей процес звільнення. І друге те, що там дійсно були внесені поправки, і невідомо, наскільки вони змінять первинний зміст цього законопроекту», - пояснює експерт.

«Наскільки я розумію в первинний зміст основна ідея закладалась у тому, щоб зберегти мирний дипломатичний спосіб розв'язання і підходу до розв'язання цього конфлікту і реагування на військову агресію Росії. І це допоможе зберегти і санкції на РФ, і тиск, якій чинять сьогодні на Росію Європа і США. Але при цьому, по-перше, сформулювати юридичний статус тих територій як окупованих, а по-друге, надати більше можливостей і права на самооборону, тобто, не оголошуючи війни і не виходячи з мирної дипломатичної логіки, надати право на самооборону нашим Збройним силам», - додає Олеся Яхно.

В той же час, констатує аналітик, намір розширити цю статтю, згадавши Крим, розмиває цей законопроект.

«Якщо ви даєте право на самооборону на Донбасі і при цьому туди ж вписуєте Крим, це може означати, що ви даєте право на самооборону так само щодо Криму, і це може сприйматися дуже неоднозначно і провокувати на певну реакцію з боку самої Росії», - каже співрозмовниця видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Верховна Рада має намір розглянути в другому читанні законопроект (№7163) про забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донбасу. Також народні депутати планують розглянути в другому читанні законопроект про приватизацію державного майна (№7066) і в повторному другому читанні - проект закону про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю (№4666).