Що допоможе українцям пережити зиму: прогноз від Михайла Гончара
16.01.2018 12:57

Пережити зиму українцям допоможе атомна енергетика і запаси газу в сховищах. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

За словами співрозмовника видання, навіть якщо друга половина зими в Україні буде аномально холодною, того газу, що у нас видобувається, що у нас є в сховищах і що імпортується, цілком достатньо, щоб пройти найближчі 2 місяці до настання весни.

«Навіть з урахуванням березня, якій теж може бути прохолодним. Тим більше, що це похолодання короткочасне. Якщо поглянемо на попередні роки, то завжди перед Хрещенням було похолодання. Морози, які зараз є на території України, не є аномальними, вони є цілком нормальними для цього періоду. Тому всі ці поширюванні чутки — це товар, якій залежався», - зазначає експерт.

Ризики, на думку Гончара, швидше криються не в сфері запасів, а в сфері можливих дій, спрямованих на ураження енергетичних систем, зокрема кібератак, спрямованих проти об'єднаної енергосистеми України чи проти об'єктів газотранспортної інфраструктури.

«Якщо згадати грудень 2015 року, 2016 року, червень минулого року — всі ці масштабні кібератаки в 2017 р., вірус Петя А, що встановлено вже і американськими фахівцями, однозначно російського походження — все це були такі спроби причинити блок-аут України, енергетичний колапс, але вони виявились невдалими все ж такі. Але не можна виключати, що не буде нових спроб повторити», - нагадує наш співрозмовник.

Михайло Гончар згадує ще про один суттєвий ризик: «Це спроба монополій, типу ахметовських, провокувати підвищення тарифів, в тому числі і провокуючи якісь сценарії нестабільної роботи енергосистеми. Вони вже не раз вдавалися до цього в минулому, розпускаючи цілеспрямовану інформацію про нібито брак вугілля, про недостатній рівень стабільності роботи теплових енергоблоків і т.д. Потім всі ці проблеми успішно вирішувалися: вони їх спочатку створювали, а потім вирішували, але по ходу вимагали підвищення тарифів задля недопущення якогось негативного сценарію. Тому в цьому контексті я не виключаю, що ці технології будуть використовувати і в подальшому хоча зараз вони отримали те, що вони хотіли, від Національної комісії регулювання енергетики, але апетит приходить під час їжі».

«Як зазвичай, нас виручатиме атомна енергетика, яка зараз дає практично під 60% електроенергії, ну і запаси газу в сховищах достатні», - додає експерт.

Зазначимо, в розпал опалювального сезону, та ще й з наближенням Водохресних морозів, українці з тривогою прислухаються до новин про ціни на теплоенергію. Тим більше, що за прогнозом Міністерства економічного розвитку і торгівлі, в 2018 році тарифи на газ можуть зрости на 19%, а на тепло, гарячу воду і електроенергію - на 20%. Буде подорожчання чи ні, залежить від того, чи стане уряд піднімати ціну на газ на вимогу МВФ.