Купання на Водохреща: Маринович пояснив, що сучасна людина шукає в ополонці
19.01.2018 11:45

Купання на Водохреща не передбачає очищення від гріхів, але це добре з точки зору здоров'я. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український правозахисник, член-засновник Української Хельсинської групи, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

На думку нашого співрозмовника, традиція пірнання в ополонку на Водохреща пішла скоріш за все від йорданського водосвяття: «Люди входили в води Йордану, але, звичайно, що це були теплі води, а не холодні. А те, що робимо ми, це вже таке пристосування традицій до наших кліматичних умов».

Сама ця традиція, за словами Мариновича, не передбачає очищення від гріхів, але це добре з точки зору здоров'я.

«Якщо б люди входили в крижану воду для того, щоб очистити свої душі від гріхів, то можна було б вважати, що це інтерпретація йорданського хрещення до наших умов. Але коли люди сьогодні пірнають в ополонку, то за цим стоїть філософія здоров'я загартування, але не очищення від гріхів», - констатує наш співрозмовник.

«Це щось на кшталт «змови» з Богом: я зроблю таку дію, а Бог мене забезпечить здоров'ям… Але так не буває. Тим не менш, якщо людина вірить у це, то вона сама себе трошечки настроює, і якщо це допомагає — нехай буде. Я не думаю, що для людини така переконаність є шкідливою. Але особисто я в це не вірю», - резюмує експерт.