Кушнірук пояснив, як і за чий рахунок в Україні стають «газовими королями та принцесами»
23.01.2018 12:52

Великий споживач газу завжди має нижчу ціну, ніж дрібний, і це відкриває нові корупційні можливості. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, коли газ для населення здорожчає, його ніхто на підприємства продавати не буде.

«Якщо залишається цей тариф на газ, це формує дисбаланси: газ для населення попадає на підприємства. Це те, що породжує величезну корупцію. У нас багато хто став мільярдерами саме цим шляхом. Почалось все з Тимошенко, і потім кого там тільки не було: і Фірташ, і Бойко, і Бакай. До того часу, поки ми не побудуємо систему, яка є на Заході, де газ коштує дорожче для населення, ніж газ для підприємств, то до того часу нічого не буде: коли газ для населення буде дорожче, то його ніхто на підприємства продавати не буде. А поки він дешевше, то можна списати споживання на населення, а продати його насправді підприємцям і отримати на цьому непогані дивіденди», - пояснює експерт.

«Чому є вимога Заходу, що потрібно будувати коректну систему, де ціна на газ, як у всьому світі, дешевше для підприємств, ніж для населення? Тому що є оптова ціна на газ, вона єдина, але транспортування і постачання газу: поставити вам 1 млн кубів на якийсь завод чи продати цей 1 млн куб. населенню — витрати на це будуть просто незрівнянні. Для населення витрати будуть значно більше, ніж для заводу», - додає Кушнірук.

Великий споживач завжди має нижчу ціну, ніж дрібний, констатує співрозмовник видання.

«І до того часу, поки ми не приведемо до такої моделі, у нас будуть залишатися ці корупційні можливості. Це потрібно не Заходу, це потрібно нам», - наголошує експерт.