Цибулько: В Кабміні придумали, як перетворити малий і середній бізнес на партнера держави
01.02.2018 12:09

Держава починає формувати для себе активного партнера в діловому середовищі. Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів громадський діяч Володимир Цибулько.

На думку нашого співрозмовника, пенсійний вік в Україні раціонально було б прив'язувати до тривалості життя.

«Тривалість життя в Україні зростає, і активна діяльність людини, навпаки, продовжує життя. Тому з точки зору стимулювання до живучості українських громадян підняття пенсійного віку цілком раціонально. Просто питання в тому, що висока додана вартість в економіці формується не за рахунок навіть кваліфікованих працівників, а за рахунок автоматизації і роботизації процесів, здорожчання продуктивності праці. Тому, я думаю, мова має йти про те, яким чином через зайнятість стимулювати громадян до активного довголіття і раціональної терапії», - пояснює експерт.

«З іншого боку, розрив в Пенсійному фонді зараз величезний, і підвищення заробітної плати цей розрив компенсує через єдиний соціальний внесок. Але тут треба швидше за все озиратися на тенденції в ЄС, оскільки у нас не лише зона вільної торгівлі, але й політична асоціація», - додає Цибулько.

За словами спеціаліста, певні кроки у цьому напрямку державою вже зроблені.

«Наприклад, оподаткування працюючих пенсіонерів знято, я вважаю, що це раціонально. Друге — мінімальна заробітна плата. Третє — це максимально введення електронних фінансів. Зараз Кабінет міністрів зробив величезний прорив для функціонування системи малого і середнього бізнесу. Фактично Кабмін підготував 25 законопроектів, які повинні перетворити бізнес на активного партнера держави і місцевих громад. Тобто з'являється закономірний інтерес для виходу з “тіні” для бізнесу і спрощення умов ведення будь-яких операцій, включно із демонополізацією касових апаратів», - каже експерт.

За словами аналітика, держава починає формувати для себе активного партнера в діловому середовищі.

«Формування умов для економічно активних громадян для самозайнятості і створення нових робочих місць може бути також механізмом детінізації», додає Володимир Цибулько.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що в Мінсоцполітики планують збільшити кількість платників податків за рахунок детінізації «резерву тіньової економіки». Тоді як пенсійний вік в найближчі роки підвищувати не збираються.